Ica säljstoppar frysta jordgubbar

NYHETER

Ica stoppar försäljningen av djupfrysta jordgubbar.

Orsaken är att bären kan vara en möjlig smittkälla till utbrottet av Hepatit A.

– Vi stoppar försäljningen på avrådan från Livsmedelsverket, säger Johanna Stiernstedt vid Ica Sverige.

De frysta jordgubbarna som säljstoppas är: Ica Basic frysta jordgubbar, förpackningsstorlek 1 kg - Ica djupfrysta jordgubbar, förpackningsstorlek 250 gram - Ica Basic Bärmix, förpackningsstorlek 1kg.

Bakgrunden är att danska myndigheter har pekat ut frysta jordgubbar från Marocko och Egypten som möjlig smittkälla till det utbrott av Heptatit A som fortfarande pågår i Norden.

Livsmedelsverket avråder

– Vi har varit i dialog med Livsmedelsverket och stoppar försäljningen av frysta jordgubbar på avrådan från dem, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef vid Ica Sverige.

Att frysta jordgubbar från de båda nordafrikanska länderna är den troliga smittkällan av Hepatit A är ingen nyhet, det har varit känt sedan i våras. Trots det väljer Ica alltså att dra tillbaka jordbuggarna först nu.

– Grunden till det är att det inte finns något som indikerar att vi har virus i jordgubbarna. Vi har tät dialog med leverantören och vi ser inga tecken på att vår produkt är hälsofarlig, säger Johanna Stiernstedt.

Mörkade ursprungsland

Vid midsommar skrev Aftonbladet att Ica mörkar att deras jordgubbar av märket Ica Basic odlas i just Marocko.

På paketet står det i stället att varan är "Producerad i Belgien".

Har Livsmedelsverket hört av sig efter vår rapportering?

– Nej, rekommendationen om märkning och att man ska koka jordgubbarna har funnits. Vad som skett nu är att Livsmedelsverket kommit med en rekommendation till oss och de andra stora kedjorna om att stoppa försäljningen av bären.

”Behöver inte göra något”

Enligt Johanna Stiernstedt kommer Ica att börja skriva ut jordgubbarnas ursprungsland på förpackningarna.

Men den som köpt någon av de produkter som nu dras in behöver inte vara orolig, säger hon.

– Eftersom vi inte ser att bären skulle vara hälsofarliga behöver man inte göra något. Men man kan följa rådet om att koka dem och om man vill lämna tillbaka dem så får man naturligtvis göra det.