Planen: Lyfta frågan om vinster igen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedts nya strategi inför valet nästa år

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
VILL SÄTTA FINGRET PÅ VINSTERNA I VÄLFÄRDEN Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tryckte på frågan alla partier vill gömma undan: vinster i välfärden. – Jag fick en tankeställare när jag besökte Stadsmissionen i Linköping, de berättade att de slutat bedriva äldreomsorg därför att de blir utkonkurrerade av riskkapitalbolagen, säger han.
NYHETER

VISBY. Det är frågan som alla vill gömma undan – utom Jonas Sjöstedt.

Får V-ledaren som han vill blir vinster i välfärden valets hetaste fråga.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja Vänsterpartiets nya strategi.

Vinstfrågan i välfärden har utvecklat sig till en mardröm för många partiledare och facktoppar. Det senaste året har ledningarna inom LO, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunal körts över av sina egna kongressombud och tvingats gå med på hårdare tag mot vinstuttag än vad man ursprungligen hade tänkt sig.

Sex av tio är emot

Det enda parti som glatt sig åt utvecklingen är ­Vänsterpartiet. Sedan Jonas Sjöstedt tog över som partiledare 2012 har han gjort allt för att frågan inte ska försvinna.

I våras visade en SOM-mätning att drygt sex av tio svenskar är emot vinster i skattebetalda välfärdsföretag, bland dem många borgerliga väljare. I kväll talar Sjöstedt på scenen i Almedalen – och även där står frågan i fokus.

Aftonbladet kan i dag avslöja V:s nya strategi i vinstfrågan, som man vill hålla vid liv hela vägen fram till valrörelsen nästa år. Efter sommaren inleder Sjöstedt en turné runt om i landet till idéburna välfärdsverksamheter utan vinstintresse. Kampen mot riskkapital­bolagen ska nu kompletteras med en paroll om valfrihet.

En tankeställare

– Jag fick en tankeställare när jag besökte Stadsmissionen i Linköping, de berättade att de slutat bedriva äldreomsorg därför att de blir utkonkurrerade av riskkapitalbolagen, säger Jonas Sjöstedt.

V-ledaren kommer i höst att lyfta fram att det är inom kooperativ och föräldra­ägda verksamheter som många av de nya idéerna i branschen kläcks.

– Även om demokratin ska bestämma hur skattepengar ska användas så behövs det också alternativ. Våra motståndare säger ­ofta att vi är emot valfrihet. Men motsättningen går inte ­mellan valmöjligheter och det offentliga, utan mellan vinstintresse och att värna en bra välfärd, säger han.

Enligt Sjöstedt är det en självklarhet att folk till ­exempel vill ha inflytande över vilket äldreboende ens föräldrar hamnar på.

Kommer bli prio ett

– För mig är det viktigt att visa att vi vill se olika profiler på verksamheterna. Men det krävs inget vinstintresse för det. Riskkapitalbolagen står inte för mångfald, bara för vinstuttag, säger han.

Inför valet 2014 har V sagt att man kommer vägra sitta i en rödgrön regering som ”fortsätter dagens privatiseringspolitik.”

– Hamnar vi i ett läge med rödgrön majoritet så är det punkt 1A på vår lista över ­saker vi vill driva igenom. Men det känns bra nu, jag tror vi kommer vinna den här frågan, säger Sjöstedt.

FAKTA

Frågan alla vill gömma – detta har hänt i vinster i välfärden

Hösten 2011

Efter flera rapporter om skandaler på privata äldreboenden, framför allt

hos företaget Carema ­Care, blir frågan om ­vinster inom välfärden återigen en av de mest ­diskuterade.

Maj 2012

LO:s ledning, som inte ville se något vinstförbud, körs över av ombuden på kongressen. Ledningen får i uppdrag att utreda hur facket skulle kunna verka för en ”non-profit”-princip

i välfärden.

Juli 2012

Under Almedalsveckan presenterar Sjöstedt V:s modell för hur ett vinstförbud i välfärden ska kunna införas. Vinstuttag ska bli omöjligt – pengarna måste i stället sparas eller åter­investeras. Dessutom vill man att lagen om valfrihet slopas. De företag som redan är etablerade i dag ska finnas kvar, men ska tvingas byta till en annan bolagsform.

September 2012

Vinstdiskussionen har handlat om hur företag, bland annat inom välfärdssektorn, via avancerad skatteplanering med hjälp av ränteutgifter gör att vinsterna hamnar i skatte­paradis. I sin höstbudget täpper regeringen till kryphålen – de så kallade ”räntesnurrorna”.

Oktober 2012

Efter hårda interna diskussioner så presenterar S partistyrelse sitt förslag. Stefan Löfven meddelar att det inte blir något krav på vinstförbud. I stället vill man begränsa välfärdsvinsterna genom flera lagförändringar och reglera personaltätheten.

Oktober 2012

Socialminister Göran Hägglund (KD) drar

i gång arbetet med en ”etisk plattform” för vård- och omsorgsgivare som finansieras med skattepengar tillsammans med representanter för facken, näringslivet och branschen. Plattformen ska presenteras under 2013.

Januari 2013

LO:s vill begränsa vinsterna genom en ny bolagsform, så kallade samhällsbolag. De vill också se ett nationellt välfärdsråd som kontinuerligt ser över reglerna. Utspelet får kritik av Svenskt Näringsliv.

April 2013

Vinster i välfärden diskuteras på S-kongressen. Mot partiledningens förslag står drösvis med motioner som vill gå längre. Efter utdragna förhandlingar kommer partiet fram till en lösning. Det blir hårdare skrivningar om att vinstintresset inte ska ­vara drivande i välfärden.

Maj 2013

SPå MP-kongressen ­röstar ombuden igenom att det i partiprogrammet ska stå att vinster i väl­färden ska återinvesteras i verksamheten. 

Maj 2013

SKommunal har länge vänt sig mot ett rent vinstförbud i privata välfärds­bolag. Men på sin kongress tvingas förbundsstyrelsen konstatera att ombuden tycker annorlunda.