Armén: ”Gud bevara Egypten och dess envisa folk”

Militärledaren säger att armén i fortsättningen ska hålla sig undan politiken

NYHETER

Arméns högste chef Abdel Fattah al-Sisi säger att militären inte tysta kunde titta på folkets protester.

Därför avsatte de Mursi.

”Vi kände att folket sökte vårt stöd” sa han i ett direktsänt tal i tv.

Foto: REUTERS
Abdel Fattah al-Sisi.

President Muhammad Mursi förlorade i går makten efter ett folkligt uppror. Armén meddelade Mursi att han skulle stiga ner och förde honom sedan till en militärbas där han nu sitter i husarrest tillsammans med hela sin stab.

Arméns högsta chef Abdel Fattah al-Sisi höll efteråt tal till folket:

”De väpnade styrkorna kunde inte hålla för öronen och stänga ögonen när massornas rörelse och krav bad dem att spela en roll i nationens utveckling, inte en politisk roll eftersom de väpnade styrkorna är de första att säga att de ska hålla sig borta från politiken”, inledde han talet skriver AP som publicerar det i sin helhet.

”Kände folkets vilja”

Abdel Fattah al-Sisi säger att militären kände att folket krävde att de skulle agera. Han säger att de kände hela folkets stöd i ryggen och bestämde sig för att ta det ansvaret.

Militärledaren säger att de under de senaste månaderna har försökt att hitta en annan lösning än att avsätta presidenten med alla tillgängliga medel – men att president inte velat samarbeta, skriver AP.

Han säger att inför den 48 timmar långa tidsfrist som gavs till Mursi så hade de presenterat ett förslag som skulle kunna leda till ”försoning, möjligheten att bygga en plan för framtiden” och dessutom ge landet stabilitet.

Och enligt armén skulle det förslaget ha kunnat göra det utan att ”terrorisera och hota massorna av det egyptiska folket”.

”Gud bevara Egypten”

Men när Mursi innan fristen löpte ut visade tecken på att neka till uppgörelsen bestämde de sig slutligen för att agera under ett möte med flera andra representanter.

”Deltagarna enades om en framtidsplan som innehåller initiala steg för att uppnå ett starkt och konsekvent egyptiskt samhälle som inte fjärmar sina söner och rörelser och avslutar tillståndet av kamp och uppdelning” sa Abdel Fattah al-Sisi under talet.

Efter att bland annat ha berättat om att nya val ska hållas, grundlagen upphävas under den tid en övergångsregering styr och bett om att folket skulle demonstrera sina åsikter fredligt avslutade han talet:

”Gud bevara Egypten och dess framstående envisa folk”.