Kris efter att Snowdenrykte tvingat ner presidentplan

NYHETER

Minst sex medlemmar i det latinamerikanska handelssamarbetet Unasur deltar i ett krismöte i Bolivia, sedan den bolivianska presidenten Evo Morales plan tvingats ner i Österrikes huvudstad Wien, samtidigt som Frankrike och Portugal förbjudit planet att passera deras luftrum.

Det fanns uppgifter om att Edward Snowden, den efterlysta visslaren om USA:s och Storbritanniens övervakning av internationell telefoni och datatrafik, skulle vara ombord på planet.

Uppgiften om Snowden visade sig felaktig och han förmodas vara kvar i en transithall för flyg i Moskva – fortfarande utom räckhåll för USA som vill gripa honom efter hans avslöjanden.

Bolivias regering anklagar nu USA för att ha försökt kidnappa president Morales i samband med flygincidenten i Wien. Stoppet i Wien och flygförbudet kallar Bolivia för ett brott mot folkrätten och en aggressiv handling.

De andra medlemmarna i Unasur rasar också. Ledarna för de tolv medlemsstaterna sade på onsdagen att det var en "ovänlig och orättfärdig handling".

TT