Har dömts – flera gånger

Den 23-åriga mamman fortfarande borta - 36-åring med våldsamt förflutet är anhållen

1 av 3 | Foto: Ola Axman
NYHETER

Den 23-åriga tvåbarns­mamman försvann ­mystiskt från sin lägenhet i Trollhättan under helgen och är ännu spårlöst borta.

En 36-årig manlig vän – med ett våldsamt för­flutet – har nu anhållits misstänkt för människorov.

– Han hotade att döda mig om jag anmälde, säger en före detta flickvän.

Den nu anhållne 36-åringen åt middag med den 23-åriga kvinnan kvällen innan hon försvann. Hennes pappa uppger för Aftonbladet att allt verkade lugnt i lägenheten när han talade med dottern sent på lördags­kvällen.

Vad som hände efter ­deras måltid är ett mysterium.

Var mycket blod

Vid 15-tiden nästa dag upptäckte en granne att det fanns blodspår i trappuppgången och hissen som ­leder till kvinnans dörr. Grannen larmade polis som bröt sig in i lägenheten och möttes av en förfärlig syn.

Enligt flera källor som Afton­bladet har pratat med var det mycket blod i lägenheten och kvinnans ett och ett halvt år gamla son var ­ensam i lägenheten. Polisen fattade snart misstanke mot den 36-årige manlige vännen som anhölls i sin frånvaro.

Strax efter klockan tio i går förmiddags kom mannen självmant till polisstationen. Han visste att han var eftersökt och hade en advokat med sig. 36-åringen anhölls på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Nekar till brott

– Han medger att han känner henne, och att han har varit i Trollhättan, men han förnekar brott, säger för­undersökningsledare Eva Johnsson, kammaråklagare i Uddevalla.

36-åringen är känd hos polisen och har en våldsam bakgrund. Han är bland annat dömd för grov kvinnofridskränkning och har avtjänat flera ­fängelsestraff. Mannen har misshandlat flera av sina tidigare flickvänner.

– Han hotade att döda mig om jag anmälde honom, säger en av dem.

Hon är inte förvånad att 36-åringen nu är misstänkt för människorov. När de var tillsammans misshandlade han henne både psykiskt och fysiskt.

En månad innan den 23-åriga kvinnan försvann kontaktade hon en släkting. Hon anförtrodde sig och berättade att hon var rädd för en ex-pojkvän. Det ska ha varit en annan man än den nu anhållne 36-åringen.

Hjälper till att leta

– När det tog slut blev ­exet våldsam och svartsjuk. Han förföljde henne och hon mådde mycket dåligt över detta, säger släktingen.

I Trollhättan har invånarna berörts av händelserna och många har hjälpt till i sökandet efter kvinnan som fokuserat kring området Hunneberg.

Ett av de viktigaste ­fynden i sökandet efter kvinnan är en nedbrunnen bil som hittades i området. Den tillhör en bekant till 36-åringen. Fordonet är ­polisanmält som stulet och polisen menar att det är intressant att bilen brann samma dygn som kvinnan försvann.

Gjort vissa fynd

– Vi har gjort undersökningar kring bilen. Jag kan dock inte gå in på vad detta gett, säger Sten-Rune Timmersjö vid länskriminalpolisen i Trollhättan.

Organisationen Missing People har ordnat skallgång och i går sökte drygt 180 personer till sent i natt.

– Vi har gjort tre, fyra fynd och vi har lämnat över platserna till polisen. De har besökt dem omgående och är väldigt på tå, säger Kenneth Edström, operativ chef vid Missing People.

FAKTA

Detta har hänt – dag för dag

30 juni: Vid 15-tiden upptäcker en granne blodfläckar i trappuppgång och hiss. Under eftermiddagen och kvällen slår polisens insatsstyrka till mot flera adresser i Trollhättan i jakt på spår i fallet.

1 juli: Missing people börjar söka efter 23-åringen. 170 personer går skallgång genom skogsområdena kring hennes bostad.

2 juli: Polisen vakar över kvinnans bostadsområde och hämtar tips från grannarna. Under tiden fortsätter Missing people att ­söka i en två kilometers radie från bostaden.

3 juli: En 36-årig man kommer självmant in till polisen. Han ­anhålls misstänkt för människorov. Uppemot 180 personer från ­organisationen Missing people söker efter kvinnan på ­Hunneberg, ett område öster om Troll­hättan.