”Mursi får inte lämna landet”

Avsatte presidenten hålls i ”förebyggande syfte”

1 av 5
NYHETER

Tidigt i morse bekräftade armén att de har expresidenten Muhammad Mursi i sitt förvar.

Nu kan han komma att åtalas.

– Han lyckades skapa fientlighet mellan egyptierna, säger en militärkälla till AFP.

Egyptiska islamister uppmanade på torsdagen till protester ”mot militärkuppen”, som ska hållas under fredagen.

Den egyptiske militären högste chef Abdel Fattah al-Sisi bekräftade i går kväll att Mursi avsatts.

”De väpnade styrkorna kunde inte hålla för öronen och stänga ögonen”, inledde han talet skriver AP som publicerar det i sin helhet.

Mursi förbjuds lämna Egypten

Men var Mursi tagit vägen var direkt efteråt och under natten oklart.

Enligt Egyptens högste åklagare så får den avsatte presidenten Muhammad Mursi inte lämna landet, rapporterar CNN.

Tidigt spekulerades i att han hade satts i husarrest. Under gårdagen uppgavs också att Mursi och hela presidentstaben fördes till en militäranläggning direkt efter att han avsattes.

Under natten uppgavs att Muhammad Mursi hade skiljts från sin stab och förts till försvarsministeriet. Militären bekräftade tidigt på torsdagsmorgonen att de hade den avsatte presidenten i sitt förvar, skriver AFP.

– Han hålls i förebyggande syfte inför de sista förberedelserna, säger officiell källa inom armén till AFP.

Mursi är gripen inför en eventuell förundersökning, sa en talesman för armén som antydde möjligheten av ett åtal mot den störtade presidenten enligt anklagelse från oppositionen, skriver TT.

Mursi ska ha tagits i förvar efter att han uppmanat sina anhängare att ”stå mot med fredliga metoder” och hävdade att han fortfarande var den legitime president som valts av det egyptiska folket.

– Vi var tvungna att göra något åt det, den här hotfulla retoriken, säger en officiell militärkälla till AFP.

– Han lyckades skapa fientlighet mellan egyptierna.

Ny president insvuren

På torsdagsförmiddagen svors Adli Mansour, ordföranden i Egyptens författningsdomstol, in som tillförordnad president. 67-åringen har av militären utsetts för att tillfälligt leda övergångsregeringen, skriver Reuters. Samtidigt som han avlade eden till applåder firade människor segern på Tahrirtorget. Flygvapnet flög i formationer över huvudstaden och släppte ut färgad rök av samma anledning. Ett tusental anhängare till Muslimska brödraskapet har under dagen ha samlats vid Rabaa al-Adawiya-moskén för att protestera mot att Mohammad Mursi avsatts. Armén är på plats och mindre sammanstötningar har rapporterats.

På onsdagskvällen greps två män som står Mursi nära, Saad al-Katatni, som leder Frihets- och rättvisepartiet, brödraskapets politiska gren, och Rashad Bayoumi, vice ordförande i brödraskapet. Under natten mot torsdagen greps Muslimska brödraskapets högste ledare, Mohammed Badie, i en kuststad av egyptiska militärofficerare. Han flögs senare till Kairo i en militärhelikopter.

Egyptiska islamister uppmanade på torsdagen till protester mot ”militärkuppen”, de ska hållas under fredagen.

Nu eftersöks en annan högt uppsatt man inom brödraskapet, Khairat El-Shater. Tillsammans med Badie anklagas han för att ha drivit på dödandet av demonstranter under söndagens protester utanför brödraskapets kontor i Kairo, uppger en anonym källa för AFP.

Ytterligare över 200 ledare från Muslimska brödraskapet står på en arresteringslista, uppger AP.

Gripit huvudpersoner

Strax innan klockan 20 på torsdagskvällen rapporterade BBC att den egyptiska armén gripit ”huvudpersoner” inom Muslimska brödraskapet.

En källa inom Afrikanska Unionen uppger att unionen troligtvis kommer stänga av Egypten efter vad man kallar för det "okonstitutionella" avsättandet av president Muhammad Mursi, skriver TT.

– Vi planerar att skicka en delegation och uppmanar de egyptiska myndigheterna att etablera en dialog, säger Ramtane Lamamra, ordförande för rådet, enligt TT.

Det egyptiska armén kräver nu enighet och försoning efter att presidenten avsatts, rapporterar AFP.

FAKTA

President Mursi avsatt i går

Omkring klockan 18.00: Pansarvagnar rullar på gatorna i Kairo och militären börjar placera ut sina fordon.

Omkring klockan 21.00: Militärens högste chef Abdel Fattah al-Sisi meddelar att president Muhammad Mursi har avsatts av armén.

Hela kvällen och sent inpå natten firar tiotusentals på Tahrirtorget i Kairo. Mursis anhängare protesterar vid ett torg på andra sidan av stan.

14 personer uppges ha dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursis anhängare.

Sent i natt kom order om att gripa 300 medlemmar inom Muslimska brödraskapet.