4 års fängelse för "Södermannen"

NYHETER

Hovrätten fastställer straffet för "Södermannen"- trots att han friats från en av brottsrubriceringarna.

– Vi kommer att överklaga domen, säger advokat Patric Lindblom.

Den 65-årige södermannen har vid ett flertal tillfällen våldtagit en minderårig flicka. Övergreppen skedde i mannens bostad – en husvagn i Sollentuna – mellan 2010 och 2012.

Hovrätten fastslår tingsrättens dom för våldtäkt mot barn och narkotikabrott. Straffet på fyra års fängelse kvarstår och skadeståndet till flickan höjs till 165 000 kronor. På punkten köp av sexuell handling av barn ogillar hovrätten den tidigare domen. Södermannen har visserligen försett målsägande med cigaretter alkohol och marijuana utan att ta betalt av henne samt gett henne pengar. Hovrätten finner dock inte något stöd för att det fanns en överenskommelse om att detta skulle utgöra ersättning för sexuella tjänster.

– Vi ser domen som ett steg i rätt rikting i och med att min klient friats från en av brottsrubriceringarna. Min klient anser att han är oskyldig väljer därför att gå vidare och överklaga domen, säger advokat Patric Lindblom. 

Kammaråklagare Isabelle Bjursten är besviken över att mannen inte döms för köp av sexuell handling av barn.

– Det finns bevisning för detta, men jag har samtidigt förståelse för hovrättens bedömning. Det viktiga är att påföljden kvarstår och att skadeståndet till och med ökat något, säger hon.  

Södermannen dömdes av tingsrätten i april för våldtäkt mot barn, köp av sexuell handling av barn och för narkotikabrott. Han dömdes då till fyra års fängelse och 160 000 kronor i skadestånd till flickan. Södermannen klargjorde direkt att han skulle överklaga tingsrättens dom. 

Mannen träffade målsäganden första gången i maj 2010 när hon just fyllt 14 år. Hon frågade honom om han kunde köpa cigaretter till henne och hennes kompis. Målsäganden fick hans telefonnummer och han började köpa både cigaretter och alkohol till henne. I början av sommaren gjorde han ett horoskop till flickan och fick då reda på hur gammal hon var.

Södermannen började så småningom odla cannabis i sin husvagn som han bjöd flickan på. Eftersom det sexuella umgänget inleddes när flickans var under 15 år bedöms handlingarna som våldtäkt mot barn. Sedan flickan fyllt 15 år fortsatte de ha sex vid flera tillfällen. Åklagaren menade att flickan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd till följd av att hon varit så påverkad av cannabis och därför skulle det sexuella umgänget betecknas som våldtäkt.

I polisförhör uppger han att han inte anser att den målsägande flickan är ett barn.

Hon ju är 15 år, säger han och jämför med historien om Erik den fjortonde och Karin Månsdotter:

– Jag köper inte det, att hon ska vara ett barn. Kärleken har ingen ålder.

På bilderna från polisens förundersökning inifrån husvagnen i Sollentuna finns flera böcker om astrologi, tarotkort, religion och alternativ läkekonst.

Södermannens intresse för ämnet återspeglas också i förhöret med honom. Han uppger att han erbjöd sig att hjälpa den utsatta flickan med hennes dåliga självkänsla med hjälp av sex.

– Fysiska övningar som kan läka kropp och själ, säger han.

Den dömde har en lång historia av våldtäkter. På 70-talet dömdes han för att ha våldtagit eller försökt att våldta 14 kvinnor i Göteborg, som han maskerad och knivbeväpnad smugit sig in till. Han dömdes till 4 års fängelse, men släpptes efter två. På 80-talet upprepade han sina brott i Stockholm och dömdes för tolv ytterligare fall. Den gången blev han dömd till rättspsykiatrisk vård.