Frun dog under bingolottokvällen

Nu döms mannen för grov misshandel

1 av 3 | Foto: Polisen/Olle Melkerhed
NYHETER

Den 68-åriga sportprofilen som stått åtalad för att ha mördat sin fru, under en bingokväll, dömdes idag för grov misshandel.

Sundsvalls tingsrätt skriver att mannen utsatt frun för våld av ”betydande mått av hänsynslöshet och råhet”.

Mannen döms till 1 års fängelse.

Den 68-åriga mannen döms av Sundsvalls tingsrätt till 1 års fängelse för grov misshandel och misshandel. I domen skriver Sundsvalls tingsrätt att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen utsatt frun för våld mot huvud och ansikte, samt sparkar mot överkroppen.

Mordåtalet ogillas då det inte gått att styrka att mannens våld lett till kvinnans död.

Mannen uppvisar tecken på att lida av demens, men med stöd av ett medicinskt utlåtande anser rätten inte att det är av sådan grad att han ska överlämnas i rättpsykiatrisk vård. Hälsotillståndet gör dock att mannens straff bör vara lägre än normalt, skriver rätten.

Dog av blödning

Mannen stod åtalad för mord alternativt grovt vållande till annans död.

Tingsrätten skriver att kvinnan dog till följd av en blödning under den hårda hjärnhinnan, men att det av fynd och omständigheter inte går att fastställa exakt hur skadan uppstått, enligt en obduktionsrapport.

Nekar till mordanklagelser

Det var i mitten av februari som en kvinna hittades död i sin bostad i Sundsvall.

Polisen fattade snabbt misstankar mot kvinnans man, som åtalades för mord eller synnerligen grov misshandel på sin fru.

Under rättegångsförhandlingarna har mannen nekat till anklagelserna och menat att hans fru måste ha ramlat och slagit sig.

– Blod fanns det ju så hon måste ha gjort illa sig men jag har inte slagit henne, sa han när rättegången inleddes, den 13 maj.

Bingobricks-bevis

Vad som egentligen hände då kvinnan dog har mannen inget direkt minne av.

– Vi skulle spela Bingolotto båda två och kanske ta ett glas vin, säger han.

Paret avslutade inte sitt bingospel. Kammaråklagare har tagit med parets bingobrickor i bevisningen. På dem är bara första rutan ifylld, men sedan har de slutat spela.

– Min fru kunde inte vara med eftersom hon var berusad och inte mådde bra och då hjälpte jag henne till sängen, sa mannen under förhandlingen.

Slagit frun tidigare

När polisen kom till lägenheten fann man kvinnan i sin säng. Hon var mycket liten och vägde endast 42 kilo när hon dog. Hon hade omfattande skador på huvud och kropp. I både vardagsrum och sovrum fanns blodspår.

– Den direkta dödsorsaken är en omfattande huvudskada, säger åklagare Stina Sjöqvist.

Efter en skada i slutet av 80-talet tog mannens sportkarriär slut.

Sportprofilen är tidigare ostraffad men hans hustru sökte våren 2011 hjälp på en vårdcentral för skador som hon sa sig fått när mannen hade slagit henne i ansiktet och knuffat henne in i en garderob.

Trots att kvinnan hade synliga blåmärken både i ansiktet och på höften ville hon inte göra någon polisanmälan.