Barn bestraffades på fotbollsskola

NYHETER

Sista dagen på en fotbollskola slutade i bestraffning och tårar. Tioåriga barn tvingades luta sig fram och ta emot skott i rumpan.

– Det var som att få en spark i magen när jag hörde vad som hänt, säger en förälder till P4 Örebro.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

Sista dagen på en fotbollsskola i Örebro län urartade när spelet ersattes med bestraffningar för en grupp barn i tioårsåldern. Barnen har berättat för sina föräldrar att de straffades för att de pratat eller inte klarat av att göra armhävningar, rapporterar P4 Örebro.

– Det var som att få en spark i magen när min son berättade vad som hänt, säger en förälder till radiokanalen.

Barnen fick luta sig framåt medan ledarna sparkade hårda bollar i baken på dem, en företeelse som fick stor uppmärksamhet förra året när den syntes på bilder från svenska fotbollslandslagets träning.

Björn Aurell, kanslichef på Örebro läns fotbollsförbund, har varit i kontakt med föreningen. Han säger till Aftonbladet att det rör sig om två pojkar som båda är under 18.

– Under sista dagen på fotbollsskolan så var de ensamma med barnen. Att sparka dem är inte så enkelt, då de bara finns där denna vecka. Annars är de med i föreningen och spelar fotboll där, säger han.

Kommer de att stängas av från spel i klubben?

– Det är helt upp till föreningen.

När Aftonbladet når PG Andersson, ansvarig för fotbollsskolan på Svenska Fotbollsförbundet, har han ännu inte hört om bestraffningslekarna.

– Vi tar helt avstånd från sådant. Det där är helt under isen. Vi har ett koncept som vi verkligen värnar om att ledarna ska utbilda sig i, säger han.

– Distrikten ansvarar för utbildningen av de ledare som föreningen har valt och vi kör hårt med dem om att alla ledare ska vara utbildade.

Enligt Andersson ska inte unga ledare lämnas ensamma med barnen. En vuxen föreningsledare ska alltid finnas på plats.

– Självklart kommer vi att gå till botten med det här, säger han.

Föreningens styrelse har haft ett möte med ledarna, som är minderåriga, och deras föräldrar. Ytterligare ett möte är planerat. Målet är att få ledarna att inse att de gjort fel, säger en av klubbens styrelsemedlemmar till P 4 Örebro. Björn Aurell berättar att utbildningen tränarna får brukar ta några timmar.

Vad gör man nu i föreningen?

– Man pratar med föräldrarna, ledarna och barnen. De har haft ett par träffar och skulle haft ett till idag men det blev inställt för att en av ledarna var bortresta.

Polisen i Örebro län bekräftar att någon polisanmälan inte gjorts.

TT, Petter J Larsson