Frågor och svar om Egypten – det har hänt

NYHETER

Vad är det som väntar härnäst i Egypten?

Kan man resa dit utan risk och vad händer med Mursi?

Aftonbladet ringde upp ett par expert för att reda ut läget.

Vad föranledde protesterna som ledde till att Mursi avsattes?

– Egyptens ekonomi är på fallrepet. Industrin är på nedgång och arbetslösheten är hög. Det andra problemet är kopplat till rättssäkerheten, många egyptier har känt sig oroliga i vardagslivet och upplevt polisen som korrumperad. Mursi har inte lyckats lösa de här problemen, säger han.
Vad händer med Mursi nu?

– Det är svårt att säga. Men det är oroväckande att han hålls i förvar, precis som med Mubarak. Det är som att han ska hållas till svars för något. I så fall handlar det antagligen om att något väldigt generellt, som att man anklagar honom för korruption, säger Leif Stenberg, mellanösternexpert vid Lunds universitet.

– Jag tror inte militären är så dum att man slänger honom i fängelse eller torterar honom. Man kommer hålla honom avsides. Han är ute ur politiken ett tag framöver nu, säger Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och tidigare mellanösternkorrespondent.

Politiska ledare menar att det inte är en militärkupp som ägt rum, är det inte det?

– Ja, det är pinsamt med europeiska politiker som inte säger att det är det. Man har arresterat journalister, stängt ner tv-kanaler, fängslat den förre folkvalda ledaren samt är ute militärt på gatorna. Det har alltid varit militärkupp, men tydligen inte nu. Det är underligt, säger Leif Stenberg.

– Det är väldigt intressant hur USA förhåller sig. De får nämligen inte ge pengar till en regering som är militärt uppstyrd, sannolikt är det därför som Obama inte kallat det för en militärkupp. Han vill hålla möjligheten öppen för att fortsatt kunna ge pengar till landet, säger Per Jönsson.

Vilka kan komma att stiga fram i och efter valet, som potentiella ledare?

– Det är nästan omöjligt att säga, det finns inget tydligt oppositionellt parti som står ut. Inom oppositionen som demonstrerar mot Mursi finns dock flera partier, till exempel Konstitutionspartiet som leds av Mohamed ElBaradei. De försöker vara med och kan bli viktigare än de var i förra valet, säger Leif Stenberg.

– Jag kan tänka mig att Ahmed Shafiq kan gå relativt bra. Många stödröstade på honom förra gången. Han tillhörde kretsen kring Mubarak men ansågs inte vara någon större skurk, säger Per Jönsson.

– Nourpartiet med Younes Makhioun kan nå framgångar om de inte förknippas med Mursi. De är ett salafistparti som är mer radikala än Muslimska Brödraskapet, säger Leif Stenberg.

Kommer Muslimska Brödraskapet tillåtas i nyvalet?

– I någon mening kommer de att tillåtas ställa upp. De har både moderata och extrema falanger, man kan inte utesluta dem helt och hållet i och med att de har stöd av halva befolkningen. Militären kommer däremot säkert se till att de bara kan få 20-25 procent i ett kommande val, säger Per Jönsson.

Är det militären som har den egentliga makten?

– Militären vill försöka framstå som så resonabla och normala som möjligt, men de är den i särklass starkaste institutionen i landet. De vill lämna tillbaka den dagliga makten, men de kommer fiffla med regler och så vidare för att bibehålla en hygglig position. De är helt inställda på att behålla makten, som de haft sedan 1950-talet. De har varit mot Mursi sedan han försökte inskränka deras makt förra året, revolten nu var ett gyllene tillfälle för dem, säger Per Jönsson.

Kommer läget lugna ner sig, eller blir det värre nu?

– Nu finns det en väldigt missnöjd gruppering, Muslimska brödraskapet. De har anhängare som kan få för sig saker och det kommer säkert bli en del skärmytslingar, säger Leif Stenberg.

– Antingen sätter radikala delar av Muslimska brödraskapet sig till motvärn, det finns många män med vapen där. Ledningen kommer försöker mana till lugn. Lyckas de inte kommer det trappas upp, militären kommer slå ner hårt på dem och det kommer bli blodigt. Andra alternativet är en lång och tråkigt politisk process mellan militärer och politiker, säger Per Jönsson.

Varför utsätts kvinnor så mycket i samband med protesterna?

– Det är så varje gång. Kristna kopter och kvinnor råkar väldigt illa ut. Antagligen är det förbannade islamister som vill hämnas för att demonstranterna hotar deras ledare och styre, säger Per Jönsson.

Är det säkert att åka till Egypten nu?

På Utrikesdepartementets presstjänst hänvisar man till Utrikesdepartementets hemsida:

”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez. Transit genom Cairo International Airport omfattas inte av avrådan. 
Utrikesdepartementet avråder också från icke nödvändiga resor till norra Sinai-halvön norr om den väg som går mellan Suez och Taba, inklusive resor längs med vägen. Staden Taba samt flyplatsen i Taba omfattas dock ej av avrådan.”

ARTIKELN HANDLAR OM