Eksvärd betygsätter Jonas Sjöstedt

NYHETER

På torsdagen var det Vänsterpartiets dag och partiledaren Jonas Sjöstedts tur att hålla tal i Almedalen.

Här betygsätter retorikexperten Elaine Eksvärd talet.

Elaine Eksvärd, 31, retorikexpert:

Helhetsintryck: Det är en lugn Sjöstedt vi får se. Inte den eldige som glimmrade fram i debatten då han kallade Åkesson för "flaskskepp". Han pratade lugnt och sansat om sin son och sin dotter samt deras olika förutsättningar för att de är flicka/pojke. Inledningsvis är talet byggt på erfarenheter från Sjöstedt, eftersom det svenska folket inte känner honom helt än så är det ett bra retorisk grepp. Sen går han över till att prata i vi-form. Trots att själva talet var snyggt uppbyggt retoriskt så var framförandet ojämnt, jag saknade den eldige Sjöstedt.

Kroppsspråk: Han är väldigt manusbunden, men det är inte ovanligt i början. Reinfeldt har hållit sju Almedalstal - Sjöstedt två.

Återkommande ord/fraser: "kvinnor", "vänsterpartiet", "Regeringen Reinfeldt"

Fallgropar: Sjöstedt växlar sällan tempo i talet vilket får det att bli lite väl lugnt, lite som en sagostund. Han läser innantill och det är stor skillnad på skrift- och talspråk. Ibland säger han "dem" som det låter i skrift, det är nackdelen med att vara manusbunden.

Bevingade ord/uttryck: Många: "Efter regn kommer solsken, efter Reinfeldt kommer rödgrönt." "De som behöver apotek mest behöver inte schampo, de behöver medicin." "När du behöver sjukvård så betalar vi det tillsammans." "Är vi samhällsmedborgare eller är vi kunder?" "Den moderna vänstern måste vara grön."

Elaines slutbetyg: