”Är iscensatt av S”

”De vill inte prata om sitt eget regeringsalternativ”

1 av 3 | Foto: SCANPIX SWEDEN
I blickfånget Det är 14 månader kvar till valet. Mest fokus just nu ligger på hur Folkpartiet ska agera och partiledaren Jan Björklund har blivit ett hett villebråd.
NYHETER

Vem som ska regera med vem efter valet nästa år har blivit en brännhet fråga – trots att det är 14 månader kvar.

Mest fokus ligger just nu på hur Folkpartiet ska agera och Jan Björklund har blivit ett hett villebråd.

– Det här är iscensatt av Socialdemokraterna för att de ska slippa prata om sitt eget regeringsalternativ, säger FP:s gruppledare Johan Pehrson.

I kväll är det Jan Björklunds (FP) tur att tala i Almedalen. Han kommer bland annat att måla ut sitt parti som Sveriges mest Europavänliga inför EU-valet nästa år.

Men även hur partiet kommer agera efter riksdagsvalet några månader senare är på tapeten. Aftonbladet har tidigare avslöjat att Björklund varit på hemligt möte hos S-ledaren Stefan Löfven. Enligt källor pratade man framförallt om regler för friskolor, men partiledarna kände även varandra på pulsen.

Låga siffror

Sedan dess har ungdomsförbunden, SSU och LUF, hållit ett gemensamt seminarium om framtidens skattepolitik. Uppgifterna har tagits som tecken på att liberalerna skulle vara trötta på allianssamarbetet och närma sig S.

– Det finns en klick inom FP som skulle kunna tänka sig det. Men det är inte personer nära partiledningen, säger en regeringskälla.

Alliansen dras med låga opinionssiffror och skulle förlora makten om det vore val i dag. Men hur S ser sitt regeringsalternativ är fortfarande oklart. Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, menar att det är ett problem för Löfven.

– Det verkar som att S vill stänga dörren för Vänsterpartiet i en regering. Gör man det får man problem att få ihop en majoritetsregering. Och då måste man över blockgränsen, säger han.

Han ser det dock som osannolikt att S och FP skulle närma sig varandra innan valet.

– Alliansen vill nog hålla ihop så långt som möjligt och det är problematiskt att gå från en allians till en annan. Men det kan vara så att FP kanske kan leka med tanken efter valet, säger Hinnfors.

Enligt Johan Pehrson, FP:s gruppledare, råder inga tvivel om att partiet är en del av Alliansen.

– Det är nog så att S tycker att vi står för mycket bra saker. Framför allt handlar det om att de inte vill prata om sitt eget obefintliga regeringsalternativ. Att vi skulle ingå i en S-regering direkt efter en valförlust ser jag som helt otänkbart.

”Löfven väldigt tydlig”

S gruppledare Mikael Damberg säger att det är alldeles för tidigt att diskutera hur ett regeringsunderlag skulle se ut efter en valseger.

– Men det är klart att jag noterar att det uppenbarligen förs diskussioner i andra partier om att blockpolitiken kanske inte är det enda vägen framåt. Stefan Löfven har varit väldigt tydlig med att han tycker att den fördummar svensk politik och är skadlig på lång sikt, säger han.