Köpte 155 kilo knark – med lyxbil

NYHETER

40-åringen som pekas ut som ledare för drognätverket döms till tio års fängelse för att ha bytt pengar och en BMW mot 155 kilo amfetamin. Polisen misstänker att det rör sig om en internationell liga som delvis finansierats med hjälp av belånade lyxbilar. Tre andra män dömdes också till fängelse för narkotikabrott.

I fjol pantsatte personer kring den 40-åriga huvudmannnen flera bilar av märken som BMW, Mercedes och Lamborghini hos ett Stockholmsföretag. Lyxbilarna var skrivna på släktingar till 40-åringen, och de belånades som ett sätt för att få fram pengar till den omfattande smugglingen enligt polis och åklagare.

Hårda straff

Huvudmannen döms till tio års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. De övriga inblandade döms till mellan tre och sex års fängelse för olika typer av narkotikabrott.

– Det rör sig om en väldigt stor mängd amfetamin och huvudmannen får tio år vilket är maxstraffet man kan få för ett enskilt brott. Det är åklagarmyndigheten nöjd med, säger Solveig Wollstad, chef för internationella åklagarkammaren i Malmö.

40-åringens advokat Lars Kruse anser att tingsrätten har valt att bortse från flera viktiga faktorer i sin dom.

–Jag är naturligvis besviken å min klients vägnar. Han har fört in det här i tron om att det rört sig om Efedrin, alltså dopningspreparat, säger han.

Men enligt Helsingborgs Dagblad har mannen gett en annan förklaring i ett förhör. Då ska han ha hävdat att han utförde smugglingen i tron om att det rörde sig om cigaretter.

Kallar sig spelmissbrukare

Den 40-årige mannen ska efter flera månaders förundersökning ha brutit tystnaden och kallat sig själv en mellanhand i ett större nätverk. Enligt domen uppger sig mannen ha förlorat stora summor pengar på kasino då han är spelmissbrukare och därmed tvingats att ge sig in i smuggelhärvan för att betala av skulder. Han har hela tiden nekat brott och säger sig ha handlat utifrån rädsla. Mannen menar att hans familj och bostad har utstatts för flera attacker på grund av hans spelskulder och att han tvingats gömma sig utomlands. Vilka de som attackerat honom är och vilken koppling de har till narkotikasmugglingen vägrar mannen konsekvent att svara på.

Kan ha smugglat ännu mer droger

Den 40-årige mannen döms för att ha använt en BMW X6 som delbetalning för jättepartiet på 155 kilo amfetamin som ligan köpt från Holland – trots att bilen på pappret ägs av hans drygt 20-åriga dotter. Efter omfattade telefonavlyssning kunde polisen knyta de fyra männen till brottet och beslagta drogerna i en lägenhet i Helsingborg. Enligt Helsingborgs Dagblad användes ett slovakiskt åkeri för att transportera narkotikan till Skåne, där den sedan lastades om och förflyttades via en taxibil tillhörande en av männen som ingår i nätverket.

40-åringens advokat Lars Kruse vill inte kommentera upplägget med bilarna.

–jag har egentligen inga åsikter om det alls. Min klient har förklarat ganska väl hur det här har gått till, säger han.

 Polisen misstänker att ligan smugglat in ännu mer knark som finansierats via lyxbilsupplägget med släktingar som målvakter. Mannen bakom det slovakiska åkeri som transporterade amfetaminet ingår i en liknande utredning i sitt hemland och åklagaren har därför valt att inte åtala honom i Sverige. 

Utreds av Skatteverket

Även Skatteverket har intresserat sig för den 40-årige mannen och hans bilaffärer. Enligt Helsingborgs Dagblad fick mannens son en rejäl skattesmäll efter att enheten för ekonomisk brottslighet fattat intresse för sonens låga inkomst och lyxbilarna han på pappret ägde, bland annat en Lamborghini som pantsatts för över 700 000 kronor. Det senaste taxeringsåret deklarerade den 22-åriga sonen över 1,5 miljoner kronor som inkomst.

Den BMW som användes i affären anses förverkad. Det betyder att ägaren i det här fallet inte kommer få tillbaka fordonet då tingsrätten anser att den 40-årige mannen omöjligt kan ha tjänat ihop pengarna till bilen på laglig väg.

Tidigare kända av polisen

Flera av männen är sedan tidigare känd hos polisen. Den 40-årige huvudmannen har bland annat dömts för grovt bedrägeri och grov stöld och en av de andra är dömd för narkotikabrott, misshandel och grov rattfylla vid upprepade tillfällen.

Både 40-åringens advokat och åklagarmyndigheten överväger att överklaga hela eller delar av domen.

–Det är alltid en fråga för klienten men på måndag morgon sätter vi oss och går igenom domen tillsammans. Mycket talar för att vi överklagar, säger 40-åringens advokat Lars Kruse.

FAKTA

Så mycket är amfetaminet värt

Enligt narkotikapolisen i Malmö är gatupriset på amfetamin 200 kronor per gram. Mängden 155 kilo skulle ge ett värde på 31 miljoner kronor. Lågt räknat. Amfetaminet kommer troligen spädas ut mellan 20 och 30 procent innan det når gatan. Polisen misstänker att narkotikan skulle skeppas till Stockholm för att säljas på gatan.

Källa: Malmöpolisen