Sexköpsåklagaren får behålla jobbet

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Lobbyn på hotellet där sexköpet ska ha ägt rum.
NYHETER

Chefsåklagaren som köpte sex av en prostituerad kvinna har fått ett glädjebesked från Statens ansvarsnämnd.

Han får behålla jobbet.

– Jag är oerhört glad över beslutet, säger han.

I februari i år greps chefsåklagaren när han hade sex med en prostituerad kvinna på ett hotellrum i Stockholm. Polisen blev mycket förvånade när de grep mannen – det var nämligen till honom som brottet skulle rapporteras då han hade beredskap.

Chefsåklagaren var djupt ångerfull när han greps och erkände brottet efter ett par förhör.

– Jag fattade ett idiotiskt beslut i går kväll. Jag satt på tåget och åt och drack lite gott, tittade på nätet och fick den här kontakten, sa han till Aftonbladet då.

Låga böter

Då brottet är ett bötesbrott fick chefsåklagaren ett så kallat strafföreläggande för sexköpet. Riksenheten för polismål i Malmö bestämde bötesbeloppet utifrån den lägsta dagsboten på 50 kronor, trots åklagarens höga inkomst. Anledningen var att chefsåklagaren var övertygad om att han skulle förlora jobbet och inte var medlem i a-kassan.

Behåller jobbet

Men nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att åklagaren får behålla jobbet trots allt. Enligt nämnden finns det omständigheter som till viss del förklarar hans beteende. Bland annat ska han vid tiden för sexköpet "varit inne i en sämre period" med alkoholmissbruk. Nu bedöms han dock vara på bättringsvägen.

– Det var verkligen inget enkelt beslut att fatta. Inte minst eftersom att gärningen innebär en såpass allvarlig förtroendeskada. Det vi förutsätter nu är att han omplaceras på myndigheten, säger hovrättspresidenten Fredrik Wersäll som var med och tog beslutet.

Böterna kan höjas

Chefsåklagaren har inte varit i kontakt med sin gamla arbetsgivare än.

– Jag har varit sjukskriven sedan mars och nu ser jag fram emot att få börja arbeta igen i september. Men det är självklart att jag inte kan återgå till mina tidigare arbetsuppgifter inom riksenheten för polismål, säger chefsåklagaren.
Kommer bötesbeloppet att ändras nu?

– Det är inte otroligt att det blir så. Men det är upp till åklagaren som bestämde strafföreläggandet, säger chefsåklagaren.