Egypten: Tre döda

NYHETER

Situationen i Egypten blir allt oroligare.

På fredagseftermiddagen dog minst tre människor i skottlossning mellan den egyptiska armén och demonstranter.

Ett par timmar senare tågar tusentals Mursi-anhängare mot Tahrirtorget där den tidigare oppositionen håller till.

Skottlossningen ägde rum utanför den militäranläggning där Mursi hålls. Nyhetsbyrån AP uppger att Mursi-anhängare hade samlats utanför byggnaden för att stödja den nyligen avsatte presidenten.

Föll till marken

Enligt AFP har skottlossning hörts från både militären och demonstranter. Flera personer ska ha blivit beskjutna och fallit till marken och senare rapporterade AFP att tre av dem avled av sina skador.

Det är oklart vilken sida som har avlossat skotten. Armén säger i ett uttalande att soldaterna inte skjutit skarpt mot Mursianhängare, utan endast använt lösa skott och tårgas, rapporterar Reuters.

Tidigare under fredagen samlades tiotusentals Mursi-anhängare vid Rabaa al-Adawiya-moskén i Kairos utkant. Det var därifrån som folkmassorna sedan marscherade mot militäranläggningen där Mursi hålls – och den dödliga skottlossningen utbröt.

Uppmanar till mobilisering

Folkmassorna skanderade slagord till stöd för den avsatte presidenten:

– Må Gud föra tillbaka Mursi till makten!

– Må Gud göra slut på sprickan mellan oss och armén! ropade en imam till de församlade.

Också utanför Kairos universitet har flaggviftande Mursianhängare samlats.

På fredagseftermiddagen samlade Muslimska brödraskapet tiotusentals anhängare i närheten av Rabaa Adawiya-mosén i Kairo. Rörelsens högsta ledare Mohammed Badie höll ett långt tal där han uppmanade till motstånd mot militärkuppen.

– Vi kommer att stanna på stadens gator tills vår valda president är frigiven, sa han enligt the Guardian.

Marsch genom staden

Efter massmötet började tusentals Mursi-anhängare marschera mot de statliga tv-stationerna i närheten av Tahrirtorget. Samtidigt har den tidigare oppositionsalliansen uppmanat "alla egyptier att mobilisera på Egyptens torg och stödja 30 juni-revolutionen". Enligt obekräftade uppgifter som cirkulerar på sociala medier ska en person ha dödats under fredagskvällen i sammandrabbningar mellan Mursi-anhängare och oppositionen.

Militären har gått ut med att man stödjer rätten till fredliga demonstrationer men har varnat för våldshandlingar och civil olydnad från demonstranternas sida. Muslimska brödraskapet har uppmanat till fredliga demonstrationer till förmån för den avsatte presidenten Mursi, som inte synts till sedan i onsdags, och uppmanade på fredagen sina anhängare att inte konfrontera armén, enligt AP.

Upplöst överhuset

Enligt nyhetskanalen Al Jazeera har också Egyptens tillfälliga ledare Adly Mansour tagit i med hårdhandskarna mot överhuset som domineras av Mursi-anhängare. Flera källor rapporterar att han har låtit upplösa överhuset, eller Shuran som det också kallas, och installerat Mohamed Ahmed Farid som ny chef för underrättelsetjänsten.