Egypten: ElBaradei ny premiärminister

1 av 17 | Foto: ALLA FOTON: Jerker Ivarsson
NYHETER

Kairo/stockholm. ElBaradei rapporterades under lördagen vara Egyptens nya premiärminister – men är ännu inte officiellt utnämnd.

Natten mot lördagen var mycket orolig och under lördagsnatten väntar nya sammandrabbningar.

– En man dog i mina armar, säger Alaa Azzam, 30, som själv skottskadades, till Aftonbladets reporter på plats.

Den liberale oppositionsledaren Mohamed ElBaradei uppgavs under lördagen bli Egyptens nya premiärminister. På lördagen kallades han till presidentpalatset, där Adli Mansur först uppgavs ha förkunnat utnämningen.

Natten mot söndag omkullkastades det beskedet.

Den tillfällige presidentens rådgivare Ahmed al-Muslimani uppgav då att ElBaradei inte är officiellt utnämnd men att han är det logiska valet, skriver AP.

Samtidigt fortsätter oroligheterna i landet. Efter en mycket kaotisk natt väntar nu nya protester, då flera grupper manat till fortsatta demonstrationer, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Dog i armarna

Tusentals demonstranter strömmade till Tahrirtorget på fredagskvällen och vid 20-tiden drabbade motståndare och anhängare till den avsatte presidenten Morsi samman på 6 oktober-bron.

Enligt Aftonbladets reporter på plats, Kenan Habul, är situationen kaotisk med många skadade och ständiga skottsalvor. En strid ström av ambulanser fraktar bort skadade från platsen vid 21-tiden. Tårgas ska ha avlossats av säkerhetsstyrkor.

– En man dog i mina armar, säger Alaa Azzam, 30, som själv träffades av hagel i huvudet.

Samtidigt kom uppgifter på fredagskvällen att oroligheterna spritt sig i landet. I Alexandria uppges tolv personer ha dödats, enligt AP.

Bär på maskingevär

Enligt den egyptiske journalisten Alaa Ahamad, som följt demonstranterna under kvällen, ska flera av demonstranterna ha burit på automatvapen.

– Jag har sett flera personer falla till marken efter att ha träffats, säger han till Aftonbladets reporter på plats, Kenan Habul.

Tidigare på dagen sköts tre personer ihjäl efter att en demonstration urartat utanför en militäranläggning där den avsatte presidenten Mursi hålls fången.

– Han stod bredvid mig när han träffades av kula. Han bara föll ned död, säger Tamer Alkasrawi till Aftonbladet.

Enligt det egyptiska hälsoministeriet har 30 personer dödats under fredagen, uppger AP.

Drabbar samman

dramatiska videoklipp som Aftonbladet kan visa syns hur demonstranter tidigare under fredagen drabbar samman med militären - och hur skott viner i luften.

Men trots att Muslimska brödraskapet uppmanat sina anhängare att inte konfrontera militären ökar oron för mer våld.

Aftonbladets reporter på plats, Kenan Habul, har intervjuat ett tiotal Mursi-anhängare som är djupt bittra över att landets president tvingats bort av militären.

– Jag ville ta livet av mig när jag hörde det. Att vår egen armé ska göra någonting sådant. Det är ofattbart, säger Heba Abdelruheem till Aftonbladet.

Miljontals människor

Motståndarna till presidenten har hävdat att de har lyckats samla 22 miljoner underskrifter från folk som ville ha bort honom. Det har talats om 14 miljoner människor som tågat ut på gatorna.
Men på fredagen var det dags för presidentens folk att visa att de är många.

– Vi kommer samla 10 miljoner människor över hela Egypten, säger en demonstrant.

Utanför Rabaa al-Adawiya-moskén samlades tiotusentals människor till stöd för Mursi. När Aftonbladet är på på plats står egyptiska militärer bakom ett taggtrådsstängsel omgivna av stridsfordon med kulsprutor på taket. De har hjälmar och vapen synliga.

– Jag är här för att försvara min tro, min president, min röst. Mursi vann i ett demokratiskt val, säger en ung kille i Nasrcity till Aftonbladet.

Många rykten

Under fredagen surrade rykten i Kairo om att kvällen skulle komma att bli våldsam - och att flera demonstranter ska ansluta från andra delar av Kairo.

– Vänta tills mörkret kommer. Då kommer fler demonstranter och då börjar festen, säger en ung man i gasmask till Aftonbladet.

Samtidigt varnar Muslimska brödraskapet för att situationen i landet kan bli långvarig.

– Vi är miljontals på gatorna och det kommer vi att förbli tills vi burit ut vår valda president på våra axlar, sa Muslimska brödraskapets ledare Mohammed Badie vid ett protestmöte på fredagseftermiddagen, enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM