Samtal på Koreahalvön om Kaesong

NYHETER

Det satt långt inne, men efter en vår av kärnvapenhot och spänningar möttes Nord- och Sydkorea till sist vid förhandlingsbordet för att försöka få till ett öppnande av industrizonen Kaesong.

Lördagens samtal satt dock långt inne, de stora delegationerna hade svårt att komma överens om vad som skulle diskuteras först.

– Förebyggandet av anläggningsskador som orsakas av monsunregn bör ha företräde, sade Nordkoreas delegationschef Pak Chol-Su i början av mötet.

"Här med tunga hjärtan"

Hans sydkoreanske motpart Suh Ho, hög tjänsteman vi återföreningsdepartementet, hade ett bredare anslag:

– Vi är här med tunga hjärtan eftersom Kaesongs industrizon är stängd. Jag hoppas vi kan lösa frågan genom gemensam tillit och samarbete, sade han och föreslog att en flytt av färdiga produkter och råmaterial skulle vara första punkt på agendan.

Båda sidor sade sig vilja öppna industrizonen som stängdes av Nordkorea när spänningarna på Koreanska halvön var som starkast i april – efter att Nordkorea sagt sig ha genomfört ett kärnvapenprov och hotat Sydkorea och USA med kärnvapenkrig. Men att Sydkorea på lördagen klandrade Nordkorea för att ha stängt zonen, krävde ersättningar och garantier för att det inte ska upprepas gjorde inte samtalen enklare. På kvällen lokal tid pågick samtalen fortfarande.

Tidigare möte ställdes in

I nordkoreanska Kaesong arbetar omkring 53 000 nordkoreaner i 123 sydkoreanska fabriker.

Spänningarna på Koreahalvön har varit stora sedan i våras.

Redan i början av juni kom Nord- och Sydkorea överens om att föra samtal, framför allt om den gemensamma industrizonen Kaesong som stängdes i april, när spänningarna mellan länderna var som värst. Ett 18 timmar långt förberedande samtal fördes och man beslutade att mötas på regeringsnivå för första gången sedan 2007. Men mötet, som skulle ha ägt rum i Sydkoreas huvudstad Seoul, ställdes in efter en dispyt om en protokollfråga.

Bara dagar senare kom nya kärnvapenhot från nord.

FAKTA

Industrizonen Kaesong

■ ■ Kaesong, som ligger på nordkoreansk mark cirka sju mil nordväst om Seoul, är en gemensam industrizon som Nord- och Sydkorea började bygga 2003.

■ ■ I zonen finns 123 sydkoreanska företag där cirka 53 000 nordkoreanska arbetare jobbar. Fabrikerna – som bland annat producerar kläder, kastruller och skor – får skattelättnader av Sydkorea om de etablerar sig i Kaesong och betalar en viss minimilön.

■ ■ Zonen är en av få källor till utländsk valuta för det fattiga och slutna Nordkorea. Pyongyang stängde dock zonen i april då spänningarna på den koreanska halvön var som starkast, bland annat efter att Nordkorea sagt sig ha genomfört ett kärnvapenprov.

(TT-Reuters)