16-åriga flickor dog i flygkraschen

Minst två döda – 182 skadade

1 av 14 | Foto: AP
Ye Meng Yuan och Wang Lin Jla, båda sexton år, dog i samband med flygplanskraschen i San Fransisco.
NYHETER

Ett räddningsfordon kan ha kört över och dödat en de två kinesiska flickor som hittades omkomna på landningsbanan efter flygkraschen i San Francisco, säger en taleskvinna för brandkåren.

En obduktion ska fastställa vad som dödade flickan, säger taleskvinnan Mindy Talmadge.

– En av de omkomna har skador som överensstämmer med sådana som överkörning med ett fordon ger.

Klockan 20.27 svensk tid i går kraschade Asianas Boeing 777 på San Franciscos internationella flygplats, SFO. Planet uppges ha kommit in mot landningsbanan i en alldeles för brant vinkel.

– Vi kom in för lågt. När piloten insåg det gasade han på för att rätta till det - men det var för sent, säger passageraren Benjamin Levy till NBC Bay Area.

Stjärtrodret slets av

På bilder syns hur planet kraschat in i en stenmur som skiljer flygplatsområdet från vattnet i San Francisco-bukten. Planets stjärtroder uppges ha slagit i marken först och slitits av.

– Bakdelen slog i och planet kastades upp i luften, folk flög upp i taket, säger överlevaren Elliott Stone till CNN.

Två 16-åriga flickor dog i olyckan. Enligt flygbolaget var båda kinesiska medborgare. 182 personer skadades i olyckan, enligt tv-kanalen KTVU.

Hittades på landningsbanan

Enligt San Franciscos brandförsvarschef Joanne Hayes-White hade de kastats ur planet i kraschen.

– De hittades på landningsbanan, sa hon under en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid.

ABC 7 News rapporterar att de två kinesiska tjejerna var del av en större grupp som var på väg till Los Angeles och ett sommarläger.

De två flickorna ska ha suttit långt bak i planet, precis där planets stjärtparti bröts loss. De flesta allvarligt skadade uppges nu ha suttit i samma del av planet.

Joanne Hayes-White berättade också att flera personer har setts komma upp ur vattnet, i närheten av platsen där planet först slog i marken och där bakdelen slets bort.

– Planet brann och de kan ha hoppat i för att släcka sig.

Vissa patienters skador tyder på att fler personer kan ha kastats ut ur flygplanet i kraschlandningen.

– Vi har två patienter med allvarliga skrapskador som tyder på att de kan ha blivit släpade. Jag är inte säker på om patienterna hamnat utanför flygplanet eller vad som hänt dem men de är båda vid liv, säger kirugchefen Margaret Knudson vid San Francisco general hospital till AP.

Många fortfarande medvetslösa

Över 180, varav ett barn, fördes till sjukhus. Många vårdades under söndagen med svåra skador.

– 15-16 personer är fortfarande medvetslösa. Vissa av våra patienter har genomgått två operationer redan och det kommer att bli många, många fler, säger Margaret Knudson till AP.

Flera patienter uppges vara förlamade, andra har mycket svåra skallskador och i flera fall har passagerarna brutit ryggen när planets bakdel kraschade mot marken med våldsam kraft.

Svenska Julia, 17, är på semester med sina föräldrar och blev vittne till olyckan.

– Vi stod utanför hotellet och någon skrek att planet kraschar, säger hon.

Julia berättar att planet bröts i bitar efter att ha studsat på landningsbanan.

– Sedan började det snurra runt lite och sen försvann det i rök.

Ett långt spår av bråte spreds ut efter planet som kanade över landningsbanan i ett moln av rök och damm.

”Människor har överlevt”

Sedan fattade planet eld och en pelare av tjock svart rök steg mot himlen.

– Vi kan se människor som rör på sig, som har överlevt, säger en flygledare direkt efter kraschen i en ljudinspelning som lokala tv-stationen KTVU spelade upp i direktsändning.

Planet lyfte från Seoul i Sydkorea med 291 passagerare och 16 besättningsmedlemmar.

Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd men en omfattande utredning pågår. Under söndagen hittades planets svarta låda med färdskrivare och information kommunikation mellan piloterna och kontrolltornet.

FAKTA

Asiana Airlines och olyckor

■ ■ Asiana Airlines har varit inblandat i flera flygolyckor tidigare - men bara en gång tidigare har det kostat människoliv.

26 juli 1993

En Boeing 737-500 störtade fyra kilometer från landningsbanan i Mokpo, Sydkorea, efter att ha flugit in i ett oväder. 66 av de 110 passagerarna och två besättningsmän mister livet.

11 november 1998

En Boeing 747-400 försökte göra en u-sväng på flygplatsen i Anchorage, Alaska, men krockade med vingen i ett flygplan från ryska Aeroflot. Asiana stämdes efter krocken och det ryska planet togs aldrig i bruk igen.

19 augusti 2004

En Boeing 747 på väg till Los Angeles från Incheon i Sydkorea var vid landning mycket nära att kollidera med en Boeing 737 från Southwest Airlines. Piloten i Asiana-planet avvärjer landningen i sista stund och undviker en olycka.

29 april 2009

En Boeing 777 på väg från Seattle-Tacoma till Incheon i Sydkorea nödlandar kort efter start. Efter att ha upptäckt eld och rök från den vänstra motorn lät piloten dumpa planets bränsle och  nödlanda.

28 juli 2011

Ett frakflygplan av modellen Boeing 747 från Asiana på väg från Shanghai till Incheon kraschade i Stilla havet utanför Sydkorea efter att eld hade utbrutit i lastutrymmet.

ARTIKELN HANDLAR OM