36-åringen berättar själv om mötet med småbarnsmamman

1 av 3
Talar ut 36-åringen, som i förrgår begärdes häktad men som släpptes av tingsrätten då bevisningen var för svag, väljer nu att berätta om den sista kvällen med den 23-åriga småbarnsmamman. ”Hon verkade orolig och bekymrad när jag lämnade lägenheten”, säger han.
NYHETER

Den 36-årige mannen släpptes fri av tingsrätten i utredningen kring den försvunne tvåbarnsmamman i Trollhättan.

Polisen har fortfarande misstankar riktade mot honom – och han väljer nu att berätta om kvällen med den 23-åriga kvinnan.

– Hon verkade orolig och bekymrad när jag lämnade lägenheten, säger 36-åringen till Aftonbladet.

En vecka har gått sedan den 23-åriga tvåbarnsmamman försvann från sin lägenhet i Trollhättan. I hemmet fanns hennes ettåriga barn och grannar vittnade om släpspår i blodet som fanns i trapphuset.

Trots ett enormt sökpådrag har polisen ännu inte haft någon framgång i sökandet.

Anhölls för människorov

I onsdags greps den 36-årige man som uppges vara den sista som sett 23-åringen i livet. Han hade spenderat kvällen i hennes lägenhet – och anhölls sedan mot sitt nekande misstänkt för människorov.

Men i fredags släpptes han fri när tingsrätten inte tyckte bevisläget var starkt nog för att häkta honom.

Nu väljer 36-åringen – som fortfarande inte är avförd från utredningen – att berätta om det sista kända mötet med 23-åringen.

Han vill inte i detalj beskriva vad de gjorde eller när han lämnade lägenheten, men ger sin bild av hur 23-åringen verkade må.

– Jag fick intrycket av att hon kände sig otrygg av att jag skulle lämna lägenheten och gå därifrån. Hon har väl kanske som många andra insett att det finns en väldigt fördomsfull bild av hur jag är som människa och jag tror på något sätt att det smugit sig in någon falsk säkerhet att ha mig i närheten, säger 36-åringen.

Nekar till brott

Han blev eftersökt av polisen efter att det blev känt att han varit i lägenheten, och med historia som ledande nynazist och fängelsedomar rörande både misshandel och grov kvinnofridskränkning beslutade åklagare att anhålla honom.

Har du förståelse för att polisen grep dig?

– Jag har förståelse för att de ville höra mig i fallet. Det har jag stor förståelse och respekt för, med tanke på att jag varit i lägenheten där det uppenbarligen misstänks ha begåtts ett brott. Och när jag förstod detta så jag gjorde jag det jag kunde för att så fort som möjligt inställa mig hos polisen i Trollhättan, säger han och fortsätter:

– Men att jag blev anhållen hade jag ingen som helst förståelse för och har fortfarande inte.

36-åringen upplever att det i Trollhättan finns en fördomsfull bild av honom som person med bakgrund av tidigare domar. Numera säger han sig leva ”ett lugnt och sansat liv”,

Du har flera gånger tidigare varit våldsam mot kvinnor. Har du någon gång varit våldsam mot 23-åringen?

– Nej, absolut inte.

Har du någonting med hennes försvinnande att göra?

– Nej, det har jag inte.

Den person som greps under natten mot lördagen uppges vara en vän till 36-åringen, men han säger sig själv inte veta vem det är.

Han nämner flera gånger sin besvikelse över att ”bli misstänkliggjord”.

– Jag hoppas att polisen kan ta sig vidare i utredningen så att den stora skuggan slipper falla över mig. Det påverkar både mig, min familj och omgivning ganska kraftigt, säger 36-åringen.

Det här har hänt - dag för dag

30 juni: Vid 15-tiden upptäcker en granne till den 23-åriga kvinnan blodfläckar i trappuppgång och hiss. Under eftermiddagen och kvällen slår polisens insatsstyrka till mot flera adresser i Trollhättan i jakt på spår i fallet.

1 juli: Organisationen Missing people börjar söka efter 23-åringen. 170 frivilliga går skallgång genom skogsområdena kring hennes bostad.

2 juli: Polisen vakar över kvinnans bostadsområde och samlar tips från grannarna. Under tiden fortsätter Missing people att söka i en tvåkilometersradie från bostaden.

3 juli: Den 36-årige mannen kommer självmant in till polisen och anhålls på sannolika skäl misstänkt för människorov. Polisens tekniker söker på Hunneberg.

4 juli: Polisen utökar sökningen. Dykare söker under dagen i flera sjöar och vattendrag på Hunneberg, utan framgång. Ytterligare förhör hålls med 36-åringen.

5 juli: 36-åringen begärs häktad, men släpps av tingsrätten då bevisningen är för svag. Under natten anhålls en man misstänkt för skyddande av brottsling.

I går: Polisen har trappat ner sökningarna kring Hunneberg. Nya förhör hålls med den anhållne manen. Polis meddelar att man hoppas kunna söka med likhund i morgon.