Kämpar till döden för sina rättigheter

Båda sidor förde sina döda till sista vilan ”Var var armén i går för att skydda oss?”

NYHETER

Båda sidor begraver sina döda.

Magdi miste sin vän som träffades av en kula i ansiktet.

– Alla är lika skyldiga, armén och islamisterna och alla andra. Landet är på väg in fördärvet, säger han.

Klungan av människor vid Salah Al Din-moskén i Kairostadsdelen Al-Manya växer sakta på lördagseftermiddagen. Kvinnor med svarta slöjor och solglasögon. Andra är barhuvade med kors i halskedjan.

– Se till att kristna känner sig välkomna i moskén. De kan vara vänner till våra martyrer, hörs imamens röst i högtalaren.

En ung man i blåa jeans och t-shirt blir kramad av en kvinna. Han miste sin bror natten till i går, berättar hon. Den unge mannen skakar bara på huvudet. Ansiktet är rödgråtet.

Krypskyttar på taket

Alla väntar på kistorna.

Poliser med skottsäkra västar vakar över samlingen från balkongerna. Ett stenkast från moskén ligger Universitetsbron. Det var där anhängare och motståndare till president Mursi drabbade samman i går natt.

– Var var armén i går för att skydda oss från islam­isterna? I tre dagar lät de ingen komma över bron, men i går var de borta! skriker en man upprört.

De dödades anhöriga berättar att de försökte hindra Mursianhängarna att ta sig över bron från sin bas på det närliggande Kairouniversitet.

Islamisterna var beväpnade med kulsprutor, hade krypskyttar på taket, berättar flera. Men det är svårt att verifiera upp- gifterna. På andra håll i stad­en begraver Muslimska brödraskapet sina döda.

– Jag står inte på någon sida. Jag vill bara att vi ska ha stabilitet, säger Magdi.

Läget är spänt

Hans 35-årige kompis dödades i striderna natten till i förrgår. Kulan vanställde vännens ansikte.

– Han lämnar två små flickor efter sig. Två små kattungar, säger Magdi.

Plötsligt rusar flera unga män mot bron efter att ha hört rykten om att islamisterna ska vara på väg. Några timmar senare ser vi hur en folkmassa attackerar en bil några kvarter därifrån. Angriparna misstänkte att föraren är islamist för att han bar långt skägg. Men han lyckades köra i väg efter att en polis avlossat ett skott i luften.

Läget är spänt. Många rykten florerar.

”Prata inte med dem”

Vid bårhuset i Zeinhom några kilometer från moskén väntar Alaa Eldeen Atwa för att hämta sin brors kropp. Karam Atwas dödades, hans tonårsson skadades så illa att hans ben amputerades. Alaa Eldeen Atwa vill gärna berätta om det, när en man i kostym och bakåtslickat svart hår kommer fram.

– Prata inte med dem. De kan vara spioner. Här pratar vi bara med arabiska journalister.

Officiella siffror talar om minst 36 döda i Egypten i går. Många i huvudstaden. Från Salah Al Din-moskén ska fem människor föras till sista vilan. När bilarna anländer börjar kvinnorna gråta. De bruna kistorna guppar över ett hav av händer.

– Antingen får vi våra rättigheter, eller så dör vi som dem! ropar massan.