Nord och syd överens

Har beslutat återöppna gemensamma industrizonen

NYHETER

Tidigare samtal ställdes in efter en dispyt.

Nu har man till slut kommit överens.

Syd- och Nordkorea har gemensamt beslutat att återöpnna industrizonen Kaesong.

Läget har varit spänt på Koreahalvön sedan i våras och överenskommelsen ses som ett steg i rätt riktning.

Den gemensamma industrizonen Kaesong stängdes i april när spänningarna på Koreahalvön var som värst.

15 timmars samtal

I juni kom Nord- och Sydkorea överens om att föra samtal om att återöppna den, men efter ett långt förberedande samtal ställdes mötet in efter en dispyt.

Under lördagen träffades parterna igen.

Efter 15 timmar uppgav båda sidor i ett gemensamt uttalande att man kommit överens om att låta sydkoreanska företag återuppta sin verksamhet i Kaesong när tiden är mogen, skriver AFP.

På onsdag ska syd och nord mötas i industrizonen för att diskutera detaljerna kring återöppnandet. AFP rapporterar att Sydkorea bland annat vill att Nordkorea garanterar att man aldrig ensidigt beslutar att stänga ner Kaesong igen.

"Jag grät"

Nordkorea tros dock komma ha svårt att möta ett sådant krav eftersom det betyder att landet då tar på sig allt ansvar för stängningen.

Nyheten om överenskommelsen har glatt många.

– Känslorna svämmade över och jag grät, säger Moon Chang-Seop, som representerar de 123 sydkoreanska företag som är verksamma i industrizonen, till AFP.

Andra företagare har dock uttryckt oro för att att det kommer bli svårt för dem att värva tillbaka kunder som lämnat dem under de senaste månaderna.

FAKTA

Industrizonen Kaesong

■ ■ Kaesong, som ligger på nordkoreansk mark cirka sju mil nordväst om Seoul, är en gemensam industrizon som Nord- och Sydkorea började bygga 2003.

■ ■ I zonen finns 123 sydkoreanska företag där cirka 53 000 nordkoreanska arbetare jobbar. Fabrikerna – som bland annat producerar kläder, kastruller och skor – får skattelättnader av Sydkorea om de etablerar sig i Kaesong och betalar en viss minimilön.

■ ■ Zonen är en av få källor till utländsk valuta för det fattiga och slutna Nordkorea. Pyongyang stängde dock zonen i april då spänningarna på den koreanska halvön var som starkast, bland annat efter att Nordkorea sagt sig ha genomfört ett kärnvapenprov.

(TT-Reuters)

ARTIKELN HANDLAR OM