Eksvärd betygsätter Stefan Löfven

NYHETER

Sist men inte minst talade S-ledaren Stefan Löfven i Almedalen.

Här betygsätter retorikexperten Elaine Eksvärd betygsätter talet.

Elaine Eksvärd, 31, retorikexpert:

Helhetsintryck: Stefan Löfven gör en favorit i repris och använder en scen som står ute i publiken. Ett skickligt grepp då du får en bättre kontakt med den. Som silhuett har han en applåderande publik - en vanlig strategi hos politikerna i USA. Han är i bra retorisk form. I stället för ett tal proppat av floskler så bjuder Löfven både på storytelling och egna erfarenheter. Dock var talet väldigt långt.

Kroppsspråk: Han var ganska manusbunden, men tillräckligt påläst i sitt tal för att man kunde känna hans engagemang.

Återkommande ord/fraser: "förskola", "ungdomar", "solidaritet", "feminismen"

Fallgropar: Ska du ha en publik som siluett så måste även de retoriktränas. En pillade sig i skägget, en annan såg åt annat håll. Publiken ska spegla de reaktioner som talet ska syfta till, annars faller det platt. Publiken var förvisso bra under applåder, men vid andra tillfällen tittade jag mer på dem än Löfven. Och så saknade han pensionärer, många andra grupper var representerade bakom honom.

Man kan säga mycket, men inte allt. Det kändes som Löfven vill säga allt. Talet var för långt.

Bevingade ord/uttryck: "Det är inte statistiken, utan politiken som måste förändras." "Plantorna som sås i den bästa jorden, de blommar vackrast." "Det är idéen i ditt huvud - inte tjockleken i din plånbok som ska avgöra om du kan lyckas i Sverige!" "Rasismen är en beprövad ideologi och det är tidlöst skit."

Elaines slutbetyg: