10-årig pojke drunknade i Kisasjön

Dubblering av antalet drunkningar

NYHETER

En 10-årig pojke drunknade under söndagskvällen sedan han gett sig ut i vattnet efter en fotboll. Enligt räddningstjänsten kunde pojken inte simma. Det har varit ovanligt många drunkningsolyckor i helgen och antalet människor som drunknat under året rusar i höjden.

– I juni har dubbelt så många drunknat i jämfört med förra året. De flesta är män. Tyvärr tar de mer risker, säger Anders Wernesten, Svenska livräddningssällskapet.

Vid kvart i sju på söndagskvällen fick räddningstjänsten ett larm om att en pojke drunknat i Kisasjön, Kinda. Han och några kamrater ska ha spelat fotboll vid stranden. Bollen hamnade i vattnet och pojken gav sig ut för att hämta den men kom sedan inte upp. Kamraterna sprang för att hämta hjälp men när räddningstjänsten kom till platsen var pojken försvunnen. Först en timme och en kvart senare hittade dykare kroppen.

– Det är djupt tragiskt. Varken han eller kamraterna var simkunniga, säger Marcus Andersson, insatsledare för räddningstjänsten i Kinda.

Sex drunknade under helgen

Helgen har varit hårt drabbad av drunkningar med dödlig utgång. Förutom den tragiska olyckan vid Kisasjön drunknade två personer under fredagen och på lördagen skedde tre tillbud, på olika platser i Sverige, med bara några timmars mellanrum. Dessutom dog en man i 60-årsåldern som deltog i Vansbrosimningen. Han drabbades av hjärtstillestånd ungefär 30 meter från mål.

Kunde inte simma

Den första olyckan under lördagen skedde i Boden. Räddningstjänsten fick ett larm vid 15.30-tiden om att en livlös man i Kusån. När de hade fått upp mannen kunde de konstatera att han hade drunknat. Strax efteråt fick Stockholmspolisen ett larm om en försvunnen man vid Grisslinge havsbad i Värmdö. Den utländska mannen hade sagt till sin fru att han skulle bada i strandkanten – trots att han inte var simkunnig. När hon inte kunde hitta honom efter en timme ringde hon SOS Alarm.

– Hon trodde väl in i det längsta att mannen fanns någonstans på land, säger Albin Näverberg, på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Mannen hittades efter en stund, men hans liv kunde inte räddas.

Norrman försvann i djupet

Klockan fyra på eftermiddagen fick polisen ett larm om att en 50-årig man drunknat. Mannen, som är norsk medborgare, badade tillsammans med två vänner i Askesjön och försvann ner i djupet efter att ha hoppat från en pontonbrygga. Han har ännu inte återfunnits och polisen betraktar nu honom som avliden.

Dubbelt så många dog

2013 ser ut att bli ett svart år med en kraftig ökning av antalet drunkningsolyckor. I juni drunknade 14 personer vilket är mer än dubbelt så många som samma månad förra året. Hittills har 51 personer dött till följd av drunkning i år. Den siffran var 40 under samma period 2012.

En majoritet av de omkomna är män.

– Kvinnor är smartare än män. Eller rättare sagt, män är mer riskbenägna. Många ska leva upp till en slags bild av en He-Man. Hälften av de som drunknar är över 50 år, säger Anders Wernesten.

FAKTA

Det här ökar risken för drunkning

Att bada eller åka båt med alkoholhalt i kroppen.

Att strunta i att använda flytväst till sjöss ökar risken markant.

Motionssim på djupt vatten ökar drunkningsrisken.

Kallt vatten är en risk. När kroppen blir nedkyld rusar blodet till hjärtat och hjärnan, medan ben och armar domnar bort.

Hög ålder, dålig kondition och dålig simkunnighet.

Uppblåsbara leksaker på öppet vatten är riskabelt.

Det är en risk att simma under bryggor och hoppställningar.

Källa: Vårdguiden, Stockholms läns landsting