Planet kraschade med 291 passagerare

Ögonvittne filmade kraschen i San Francisco

NYHETER

Flight 214 kraschlandade på San Francisco internationella flygplats.

Bara sekunden innan den dödliga kraschen försökte piloterna desperat att lyfta planet.

– Herregud. Herregud. Herregud, säger ögonvittnet Fred Hayes i en unik film som fångar hela händelseförloppet.

Klockan 20.27 svensk tid i lördags kraschlandade Asianas Boeing 777 på San Franciscos flygplats. Flygplanet från Seoul med 291 passagerare kom in för brant på landningsbanan och olyckan var ett faktum.

Fred Hayes befann sig i närheten av landningsbanan. Eftersom planet såg ut att komma in ovanligt lågt började Hayes filma landningen.

– Kolla på det där planet, nosen är långt uppe. Herregud, det är en olycka!, utbrister han i filmen som visas på CNN.

Märkbart chockad

En kvinnlig kamrat hörs i videoklippet påminna Hayes upprepade gånger om att han faktiskt filmar händelsen. Han själv är märkbart chockad.

– Herregud. Herregud. Herregud. Gode gud, utbrister han när planet kraschar i ett moln av rök.

I en intervju med CNN berättar Fred Hayes att han trodde att piloten skulle styra om uppåt med tanke på nosens position.

– För mig såg det ut som att piloten antingen försökte få flygplanet att stiga upp igen eller att han försöka räta till nosen, säger han till CNN.

Hayes gjorde en korrekt iakttagelse. Piloterna på Flight 214 försökte att avvärja kraschlandningen in i sista stund. Sju sekunder innan landning ska piloten ha ökat hastigheten, enligt utredare på amerikanska haverikommissionen. Piloterna begärde att få lyfta planet igen bara 1,5 sekund före planet slog i marken.

Tar piloterna i försvar

Men piloternas ansträngningar var inte tillräckliga. Utredningen visar att planet kom in allt för långsamt och för lågt i landning. De menar dock att det är för tidigt att lägga skulden på piloterna.

Två 16-åriga flickor dog i kraschen, 182 passagerare skadades, varav 40 allvarliga.

Fred Hayes film kan du se här.