Huggen i sängen

Mamman hittade sin son knivhuggen i lägenheten

NYHETER

18-åringen låg och sov i sin säng.

Då högg knivmannen honom i ansiktet - pojken blev det andra offret under bärsärkagången i Varberg.

– Det sköts, polisen skällde, en helikopter flög ovanför huset. Det var en cirkus utan dess like, säger ett vittne.

Foto: Malin Arnesson

I går morse hade Varbergs drygt 27 000 invånare vaknat upp till en av årets vackraste dagar. Men klockan 09.58 larmades polisen till Boråsgatan där en ”psykotisk man” betedde sig hotfullt.

Tre minuter senare kom ett nytt larm: En 43-årig man hade knivhuggits på Gamla Kyrkbacken, knappt 500 meter bort. Spår på platsen visar att 43-åringen förlorat mycket blod, men han ska inte vara livshotande skadad.

Enligt en boende i området rådde fullt kaos:

– Mina grannar berättade att det var en kille med kniv som sprang runt och ryckte i dörrar.

”Ett jävla liv”

En kort bit därifrån stod Harry på Lilla drottning­gatan och packade sin bil. Han hade inte märkt något av uppståndelsen.

- Sen kom plötsligt en polis med draget vapen och skrek att jag skulle lägga mig ner, säger Harry.

Hans flickvän fick en chock.

- Jag hörde ett jävla liv därute. När jag kom ut såg jag Harry ligga på marken och polisen skrek till mig att jag skulle gå in och låsa dörren.

Ungefär tio minuter sen­are kom nästa larm till polis­en från just Lilla drottning­gatan. Knivmannen hade tagit sig in på inner­gården till en större hyresfastighet. Även här ryckte han och slet i olika dörrar.

En dörr var olåst. Kvinnan som bor i lägenheten hade precis gått till tvättstugan och lämnat ytterdörren olåst.

I lägenheten låg hennes 18-årige son och sov sin säng. Då högg knivmannen honom i ansiktet.

- Han har knivskador i ansiktet, på halsen och på övre delen av bålen. Men han mår trots omständigheterna ganska bra, säger 18-åringens pappa.

”Avled på platsen”

Han berättar att pojkens mamma hittade sonen skadad när hon kom tillbaka från tvättstugan. Kort därefter höggs en 84-årig kvinna ihjäl i sitt hem på andra sidan gatan.

- Hon skadades så svårt att hon avled på platsen, säger spanings­ledare Lars Hamrén.

Margareta Svensson, känd från ”Svenska Hollywoodfruar”, är nära släkting till den 84-åriga kvinnan.

- Jag kan inte förstå hur rädd hon måste ha varit. Att något sådant här kan hända på en sådan plats, det är fullkomligt obegripligt, säger Margareta.

Hon berättar att släktingens hem på Lilla drottninggatan varit hennes idyll.

- Vi stod varandra väldigt nära, hon har betytt kärlek och trygghet för mig. Jag vill berätta vilken fin människa hon var, hon var så varm och omtänksam.

Minuter efter att 84-åringen mördats mötte polisen en 24-årig man med kniv. Harry och hans flickvän blev vittnen till dödsdramat.

- Han kom ut på balkongen från en lägenhet och hade en stor kökskniv i handen. Sen hoppade han ner från balkongen och började gå på gatan, säger Harry.

Kalabalik utbröt

På den lilla gatan utbröt kalabalik. En 72-årig kvinna som bor på gatan berättar:

- Det var en helt vanlig söndagsförmiddag, sedan började det plötsligt skjutas utanför, på vår lilla gata säger hon.

- Det sköts, polisen skällde, en helikopter flög ovanför huset. Det var cirkus utan dess like.

Förundersökningsledaren Ingrid Ljunggren säger att det inte finns något som tyder på att gärnings­mannen och offren känner varandra.

Harry och hans flickvän är övertygade om att 24-åringen var drogpåverkad.

- Han var inte full men garan­terat påverkad av något. Han uppträdde helt förvirrat, säger Harry.

1 av 6
Gamla Kyrkbacken

KNIVDRAMAT - MINUT FÖR MINUT

09:58 Polisen får ett larm om att en man beter sig ”psykotiskt” på Boråsgatan i Varberg. Någon står utanför en dörr och försöker ta sig in i bostaden. Polisen misstänker att händelsen har koppling till de senare knivattackerna.

10:01 En person ringer 112 och berättar att de hittat en knivskuren man i parkområdet vid Gamla Kyrkbacken. Mannen är född 1970 och bedöms vara allvarligt skadad. Polisen är snabbt på plats då polisstationen ligger i närheten.

11:05 Vittnet Harry brottas ned av polis utanför en uppgång på Lilla drottninggatan. Han släpps efter några minuter och uppmanas att gå in och låsa dörren. På bilden sitter Harry tillsammans med Carina och hunden Zorro.

11:16 Ännu ett larm om en kniv­skuren person kommer in till polisen. Den här gången en ung man född 1995 på Lilla drottninggatan. Nu dirigerar polisen samtliga lediga patruller i länet till Varberg. När polisen söker igenom bostäder i området hittar de ytter­ligare en knivskuren person, en 84-årig kvinna. Hon dödförklaras på plats.

11:18 Den knivbeväpnade 24-åringen klättrar ut från en balkong och ner på Lilla drottning­gatan. Polisen skriker åt honom att släppa kniven och skjuter tre varningsskott.

11:19 När 24-åringen fortsätter att gå emot poliserna skjuter de honom i benet. En film­upptagning visar hur mannen kryper vidare mot poliserna med kniven i hand. Då avlossar de ytterligare ett skott och mannen sjunker ihop. En polis slår sedan 24-åringen med batong och trycker till honom med foten. Hans kollega ser enligt filmen ut att spreja något i ansiktet på knivmannen.

12:25 Knivmannen dödförklaras på Varbergs sjukhus där han har opererats för sina skottskador. De två knivskurna männen vårdas på sjukhusets intensiv­vårdsavdelning. Deras skador betecknas inte som livshotande.