Han gick rakt mot polisen

”Någon skrek: ’Släpp kniven!’ Sedan small det”

1 av 8 | Foto: SCANPIX
NYHETER

Den 84-åriga kvinnan höggs ihjäl i sitt hem.

När 24-åringen hoppade ut från hennes balkong med en blodig kökskniv i handen möttes han av poliser med dragna vapen.

- Någon skrek: ”Släpp kniven!” Sedan small det. Jag räknade till sju skott, säger ögonvittnet Ulf, 53.

Hans–Olof Kjell blev ögonvittne till skjutningen från sin balkong, i bakgrunden den döda kvinnans balkong.

Polisstationen i Varberg ligger bara ett kvarter från Lilla drottninggatan där knivmannen härjade vid 11-tiden i går. Därför var en stor mängd poliser snabbt på plats.

Plötsligt hoppade 24-åringen ut från den 84-åriga kvinnans lägenhet via balkongen - med en blodig kniv i handen.

Enligt vittnen skrek en polis: ”Stanna!” och ”släpp kniven!”.

- Polisen beordrade honom att slänga ifrån sig kniven, säger spaningsledare Lars Hamrén.

Men 24-åringen fortsatte. En film av händelsen visar hur mannen går närmare och närmare poliserna med kniven i handen.

Trots de dragna vapnen vägrade han att stanna.

- Han fortsatte gå på gatan. Sen skrek han till svar: ”Jag har empati”. Då sköt polisen först varningsskott i luften och sen sköt de honom med två skott, säger vittnet Harry.

Mannen träffades i benet och föll på knä men fortsatte ändå krypa mot poliserna med kniven i handen.

Dragna vapen

Två poliser i uniform stod då rakt framför 24-åringen med dragna vapen. Bakom dem stod ytterligare två civilklädda poliser och en bit bort närmade sig en hundpatrull.

24-åringen föll till marken, kröp och försökte resa sig igen.

Flera vittnen som Aftonbladet pratat med berättar att mannen verkade helt oberörd efter att ha träffats av flera kulor.

- Han bara fortsatte framåt, säger Carina som på nära håll följde dramat från sitt köksfönster.

- Han verkade inte reagera alls utan fortsatte fram mot poliserna.

Då sköt poliserna igen.

- Jag såg hur den sista kulan träffade mannen mitt i magen. Först efter det skottet la han sig ner på gatan, säger Hans-Olof Kjell som såg dödsskjutningen.

Han stannade inte

Polisen uppger att de kände sig tvingade att skjuta när 24-åringen inte stannade.

- Han gick mot de poliser som stod närmast. Han vägrade stanna på befallning och poliserna kände sig hotade. Därför sköts mannen, säger Lars Hamrén.

När de sista skotten fallit omringades den misstänkte gärningsmannen av poliser. På en videofilm ser en av dem ut att spreja honom med något i ansiktet och samtidigt slår hundföraren 24-åringen med batong över axlarna, huvudet och armen där han hade sin kniv.

Flera vittnen menar att poliserna skulle ha kunnat gripa mannen utan att skjuta.

Kniven i högsta hugg

Men andra har en helt annan uppfattning.

- Han gick ju rakt mot poliserna med kniven i högsta hugg, han skrek och var helt galen, säger Björn Mattsson som såg allt från sin balkong bara meter därifrån.

Polisen vill inte uppge hur många skott som avlossades men flera vittnen säger till Aftonbladet att det var fem.

- Först ett varningsskott, sedan ett i vaden. Han föll inte ihop förrän efter det femte skottet som tog i magen, säger Björn Mattsson.

24-åringen fördes till sjukhus men dog av sina skador.

Polisen är i nuläget mycket förtegen om knivdramat och dödsskjutningen.

- Vi vill ogärna uttala oss om detaljer innan vi satt oss och noggrant gått igenom vad som verkligen hände, säger Lars Hamrén.

1 av 6
Gamla Kyrkbacken

KNIVDRAMAT - MINUT FÖR MINUT

09:58 Polisen får ett larm om att en man beter sig ”psykotiskt” på Boråsgatan i Varberg. Någon står utanför en dörr och försöker ta sig in i bostaden. Polisen misstänker att händelsen har koppling till de senare knivattackerna.

10:01 En person ringer 112 och berättar att de hittat en knivskuren man i parkområdet vid Gamla Kyrkbacken. Mannen är född 1970 och bedöms vara allvarligt skadad. Polisen är snabbt på plats då polisstationen ligger i närheten.

11:05 Vittnet Harry brottas ned av polis utanför en uppgång på Lilla drottninggatan. Han släpps efter några minuter och uppmanas att gå in och låsa dörren. På bilden sitter Harry tillsammans med Carina och hunden Zorro.

11:16 Ännu ett larm om en kniv­skuren person kommer in till polisen. Den här gången en ung man född 1995 på Lilla drottninggatan. Nu dirigerar polisen samtliga lediga patruller i länet till Varberg. När polisen söker igenom bostäder i området hittar de ytter­ligare en knivskuren person, en 84-årig kvinna. Hon dödförklaras på plats.

11:18 Den knivbeväpnade 24-åringen klättrar ut från en balkong och ner på Lilla drottning­gatan. Polisen skriker åt honom att släppa kniven och skjuter tre varningsskott.

11:19 När 24-åringen fortsätter att gå emot poliserna skjuter de honom i benet. En film­upptagning visar hur mannen kryper vidare mot poliserna med kniven i hand. Då avlossar de ytterligare ett skott och mannen sjunker ihop. En polis slår sedan 24-åringen med batong och trycker till honom med foten. Hans kollega ser enligt filmen ut att spreja något i ansiktet på knivmannen.

12:25 Knivmannen dödförklaras på Varbergs sjukhus där han har opererats för sina skottskador. De två knivskurna männen vårdas på sjukhusets intensiv­vårdsavdelning. Deras skador betecknas inte som livshotande.