Militär öppnade eld mot demonstranter

1 av 5
NYHETER

Militären öppnade eld mot Mursianhängare i Kairo under måndagsmorgonen.

42 personer dödades och flera hundra skadades, rapporterar CNN.

Muslimska brödraskapet uppmanar nu till uppror, uppger flera medier.

Hundratalet anhängare till den avsatte presidenten Muhammed Mursi och muslimska brödraskapet höll enligt deras talesperson en fredlig demonstration utanför det republikanska gardet i Kairo.

”Träffades av riktig kula”

Inga myndigheter har ännu kommenterat det inträffade.

Mohammad Rashed säger till Aftonbladets reporter på plats att han skadats av fågelhagel, som han hävdar att kravallpolis har avlossat.

– En man som stod bredvid mig träffades av en riktig kula. Jag fick plocka upp rester av hans huvud, berättar han.

Demonstranten Al-Shaimaa Younes säger till AP att polisen och militären öppnade eld när protestanterna genomförde sin morgonbön.

– De började skjuta med skarp ammunition och kastade tårgas. Alla fick panik och började springa. Jag såg hur folk föll.

Militären har under morgonen spärrat av alla vägar in till Republikanska gardets huvudkvarter. Och Sjätte oktober-bron ska vara helt blockerad av militära fordon.

”Stjäl revolutionen”

Muslimska brödraskapet och dess politiska gren Frihets- och Rättvisepartiet uppmanar nu till ”resning för Egyptens folk mot de som försöker stjäla revolutionen med stridsvagnar”.

Enligt militären är det beväpnade terrorister som försökt storma högkvarteret. De ska ha attackerat säkerhetsvakter och dödat en militär, enligt den den statliga nyhetsbyrån Mena.

Och enligt egyptisk militär har 200 beväpnade demonstranter gripits. Den beväpnade truppen har gripit två soldater som gisslan, uppger en armétjänsteman till AP. De två soldaterna tvingades göra uttalanden till förmån för Mursi samt ta avstånd från militären i en megafon, uppger den egyptiska nyhetsbyrån Mena enligt AFP.

Barn bland de döda

När folksamlingen tog paus för morgonbön kastade det republikanska gardet in tårgas och öppnade eld.

– Sexton personer dödades och hundra andra skadades, många av dem har fått allvarliga skador, sa gruppens talesperson Ahmed Aref till AFP tidigt i morse.

Dödstalet är bekräftat på 42 personer.

– Dödssiffran är 42 och 322 skadade, säger Ahmed al-Ansri, chef för akutenheten vid en militärbas till AFP.

Och enligt uppgifter på Twitter ska 4-5 barn finnas bland de döda.

Neurokirurgen Dr Shebl Abdelsalam på fältsjukhuset i Nasrcity, dit person med lättare skador förs, säger att fem barn har dött, två från samma familj. Samtidigt har anti-Mursi aktivister på Twitter sagt att de bilder på de döda barn som Muslimska brördraskapet tydligen har visat, kommer från Syrien.

Hur många som skadats finns det inte samstämmiga uppgifter om. CNN rapporterar om att 300 personer skadades i samband med skottlossningen. Al Jazeera rapporterar om 500 skadade.

Läkare som al Jazeera pratat med meddelar att de flesta skadade har fått skottskador i huvudet.

Enligt en talesperson för muslimska brödraskapet var folksamlingen obeväpnade.