Mandelas släkt i bitter begravningsfejd

Foto: PETER KJELLERÅS
Nelson Mandela.
NYHETER

Sydafrika ber för sin Madiba. Men samtidigt som Nelson Mandela kämpar för sitt liv på sjukhus strider hans släktingar redan om var han ska begravas.

– Det är nästan som att spotta i Madibas ansikte, säger fredpristagaren och ärkebiskopen Desmund Tutu.

Nelson Mandela har i dag gått in på sin andra månad på sjukhus och hans läkare vill fortsätta ge honom livsuppehållande vård.

Om tio dagar fyller den hyllade anti-apartheid-kämpen 95 år och Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma har uppmanat sina landsmän att börja planera firandet.

Samtidigt som landet håller tummarna för Madiba, som han i folkmun kallas, så pågår en öppen släktfejd om var han ska begravas.

I centrum för fejden står Nelson Mandelas barnbarn Mandla som är byledare i Mandelas födelseby Mvezo. I hopp om att locka turister till byn lät han flytta dit kvarlevorna efter tre av Mandelas barn från en annan by. Han gjorde det en sen natt 2011 - utan att fråga de övriga familjemedlemmarna.

Förlorade i rätten

Förra veckan tvingades han stå till svars för sina handlingar inför domstol och 15 av Mandelas släktingar som tillsammans stred för att kvarlevorna skulle flyttas tillbaka till byn Qunu där Mandela har växt upp och önskar bli begravd, bredvid sina barn.

Mandela har sex barn och har överlevt de tre förstfödda. Den äldste sonen Madiba Thembekile omkom i en bilolycka 1969 när Nelson satt fängslad på Robben Island. En dotter, Makaziwe, dog redan som spädbarn och en son, Makgatho, dog i aids 2005.

Alla tre låg begravda på familjens gravplats i Qunu fram till att Mandla, avlidne Makgathos egen son, lät flytta på kvarlevorna. Efter förra veckans rättegång grävdes kvarlevorna upp igen och flyttades tillbaka till Qunu.

Klanledare in i striden

Släktfejden har pågått under en längre tid men har eskalerat i takt med att Nelson Mandelas hälsotillstånd försämrats. I fredags bad fredspristagaren och ärkebiskopen Desmond Tutu familjen att sluta strida för att inte fläcka ner Mandelas namn.

– Snälla, snälla, snälla, låt oss inte bara tänka på oss själva. Det är nästan som att spotta i Madibas ansikte, sa han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Sapa.

Under helgen har även en kontroversiell och frispråkig kusin till Mandla, Buyelekhaya Dalindyebo, dragits in i striden och anklagat Mandla för att vara en "häxa" och hotat med att avsätta honom som byledare.

Dalindyebo är kung över themboklanen, som Mandelas familj tillhör, men har inte mandat nog att på egen hand avsätta Mandla som utsågs till byledare 2007, med uppbackning av Nelson Mandela själv.

Sålt begravningsrättigheterna

Mandla själv rycker på axlarna åt anklagelserna.

– Jag vill inte slösa min tid på människor som uppenbarligen inte förstår saker eftersom de är outbildade, sade Mandla, enligt sydafrikansk media.

Det finns fler kontroverser inom familjen Mandela. Nelsons döttrar Makaziwe och Zenani stämde tidigare i vår Mandelas företag för att få ta del av intäkterna, enligt Dagens nyheter.

I söndags kom ytterligare osmickrande uppgifter fram. Dottern Makaziwe och hennes brorsdotter Ndileka uppges ha sålt rättigheterna att sända Mandelas begravning till det amerikanska tv-bolaget CNN, skriver Independent Online.

CNN förnekar uppgifterna och kallar det "olämpligt" att diskutera frågan under rådande omständigheter.

FAKTA

Nelson Mandelas stora släktträd

Fruar:

Evelyn Ntoko Mase (1922-2004) - Mandelas första hustru som han var gift med mellan 1944 och 1957

Winnie Madikizela (1936-) - Gift med Mandela mellan 1958 och 1996.

Graca Machal (1945-) - Mandela gifte sig med sin tredje fru vid 80 års ålder 1998.

Barn med Evelyn Ntoko Mase:

Madiba Thembekile (1945-1969) - sonen dog i en bilolycka när Nelson Mandela satt i fängelse.

Makaziwe (1948-) - dotter dog i spädbarnsåldern

Makgatho (1950-2005) - sonen dog i aids.

Makaziwe (1954-) - dottern som har stridit mot sin brorson Mandla om kvarlevorna efter Mandelas barn.

Barn med Winnie Madikizela:

Zenani (1959) - nuvarande sydafrikansk ambassadör i Argentina

Zindziswa (1960)

Barnbarn:

Ndileka (1965-)

Nandi (1968-)

Mandla (1974-)

Ndaba (1983-)

Mbuso (1991-)

Andile (1993-)

Tukwini (1974-)

Dumani (1976-)

Kweku (1985-)

Zaziwe Manaway (1977-)

Zamaswazi Dlamini (1979-)

Zinhle Dlamini (1980-)

Zozuko Dlamini (1992-)

Zoleka (1980-)

Zondwa (1985-)

Bambatha (1989-)

Zwelabo (1992-)

+ 14 barnbarnsbarn

Källa: BBC