CIA gömmer dokumenten om bin Ladin-räden

Tar hand om alla dokument - all information begravs i evighet

NYHETER

Terrorledaren Usama bin Laden fortsätter att vara ett hot mot USA:s säkerhet – även efter sin död.

Nu har alla dokument om den slutliga räden mot hans gömställe begravts i CIA:s superhemliga datorsystem.

USA:s president Barack Obama har sagt att hans administration ska vara den mest öppna och transparenta någonsin. Men det gäller uppenbarligen inte sånt som rör Usama bin Laden och insatsen mot hans gömställe i Bilal i Pakistan i maj 2011.

Bin Ladin sköts ihjäl i sitt sovrum, framför ögonen på sin hustru. Operationen leddes av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och genomfördes av en liten styrka ur elitförbandet Seal Team Six.

USA:s högsta ledning - bland annat Barack Obama och utrikesministern Hillary Clinton - kunde följa hela insatsen via direkt tv

Raderats från Pentagon

Nu har dokumenten om operationen i största hemlighet raderats från Pentagons datorer och flyttats till CIA, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån AP. Manövern innebär att dokumenten sannolikt aldrig blir offentliga.

Flytten beordrades av amiral William McRaven, högsta ansvarig för USA:s militära specialinsatser, och nämns i en rapport från försvarsdepartementets tillsynsmyndighet.

Skydda soldaterna

Trots att åtgärden kan anses gå i strid med amerikanska förvaltningsregler och öppenhetsprinciper har inte Vita Huset reagerat.

– Dokument kopplade till räden har hanterats på ett sätt som går helt i linje med att hela operationen leddes av CIA, säger CIA:s presstalesman Preston Golson i en kommentar till AP.

Flytten motiveras med behovet att skydda de enskilda personer som deltog i insatsen.