Pyromanligan åtalas – brände gård och buss

1 av 2 | Foto: Polisen
BRÄNDE BUSS Ligan åtalades för att bland annat ha stulit och eldat upp en buss.
NYHETER

50-åringen körde runt sin son och hans kompisgäng.

Enligt åtalet eldade pyromanligan upp hus, en buss – och 70 kossor.

De ska också ha ägnat sig åt rån och stöld.

Flera bränder runt om i Södermanland hade länge förbryllat polisen. Det var först när ett stort antal kor dog i en anlagd brand på Nibble gård som misstanken om en pyromanliga väcktes.

Spåret ledde till en 17-årig kille och hans kompisgäng. Polisen började pussla ihop händelserna och snart kunde flera bränder kunde kopplas till gruppen. Två dagar efter ytterligare en anlagd brand på Nibble gård slog polisen till mot pyromanligan.

Pappan skjutsade runt pyromanerna

Enligt åklagaren består ligan främst av unga män men som Aftonbladet tidigare berättat ingår även en man i 50-årsåldern i åtalet. Han är pappa till en i kompisgänget och hans medverkan består i huvudsak av att han skjutsat runt de unga männen då de eldat upp olika byggnader runt om i Södermanland.

– Enligt min uppfattning har han förstått vad ungdomarna planerat göra. Om han inte vetat om det har han åtminstone hjälpt dem komma undan polisen, säger åklagare Ola Björstrand.

Stal och eldade upp buss

Utöver grov mordbrand misstänks ligan för flera andra brott. Bland annat ska de ha försökt råna en man boende i Södertälje. De ska ha trängt sig in i mannens lägenhet och krävt honom på pengar och hotat slå honom med ett baseballträ om han inte betalade. Ligan har inte heller begränsat sig till att bränna ner hus. De åtalas också för att ha stulit en buss som de sedan fyllt med diesel och eldat upp. Polisen har också hittat sprängmedel som dynamit hemma hos den 50-årige mannen och hans son.

Fortfarande oklart motiv

När polisen inledde sin förundersökning fanns det flera frågetecken kring motivet att räta ut. Enligt åklagare Ola Björstrand är det fortfarande svårt att lämna något enkelt svar varför ungdomsgänget har valt att begå brotten.

– Det som har framkommit är flera olika förklaringar. Det har handlar om impulsivitet i vissa fall. I andra fall har avsikten att elda varit att dölja spår av annan kriminell aktivitet. Men utifrån framstår mycket som oförklarligt, säger han.

I samband med förundersökningen misstänktes att det fanns kopplingar till de så kallade chipsbränderna i Södertälje för fyra år sedan. Det avfärdar åklagaren i dag.

– Det finns inga sådana kopplingar, säger Ola Björstrand.