18-åringen hemma efter knivattacken

Blev knivskuren i halsen

Foto: SCANPIX/THOMAS JOHANSSON
NYHETER

Med plåster och bandage i ansiktet och på halsen kom den knivskurne 18-åringen hem kvart över tre på måndagseftermiddagen.

Han var blek men såg i övrigt ganska pigg ut.

Varken han eller hans mamma ville uttala sig men pratade med en granne som hälsade 18-åringen välkommen hem.

18-åringen överfölls i sin säng i går medan hans mamma var i tvättstugan.

– Han vaknade av att någon stod vid sängen, säger spaningsledare Lars Hamrén till Aftonbladet.

Mannen sa något, sedan blev 18-åringen påhoppad. Han skars med kniv i ansiktet, halsen och övre delen av bålen. Han hittades svårt skadad när mamman kom upp från tvättstugan. Knivmannen hade då lämnat lägenheten.

”Någon gick bakom”

En timme tidigare misstänks den 24-årige knivmannen, som senare sköts till döds av polisen, ha överfallit en 43-årig man på Gamla Kyrkbacken.

– Han har i förhör i dag berättat att han märkte hur någon gick bakom honom, säger Lars Hamrén.

43-åringen uppges ha hört mannen bakom säga något, men han inte uppfattat vad. I samma ögonblick som han vände sig om ska den förföljande mannen ha svingat kniven mot honom.

– Han får ett snitt över halsen, säger Hamrén.

Medan 43-åringen blödande faller ihop på gatan ska knivmannen lugnt ha gått därifrån.

”Finns inte fler offer”

Polisen vet inte vad knivmannen gjort under den timme som gick mellan attackerna.

– Vi inriktar oss på att försöka utreda detta. Och vi har kontrollerat att det inte finns fler offer i det område han befann sig. Innan mannen sköts till döds hade han också trängt sig in till en 84-årig kvinna och huggit henne till döds.

1 av 6
Gamla Kyrkbacken

KNIVDRAMAT - MINUT FÖR MINUT

09:58 Polisen får ett larm om att en man beter sig ”psykotiskt” på Boråsgatan i Varberg. Någon står utanför en dörr och försöker ta sig in i bostaden. Polisen misstänker att händelsen har koppling till de senare knivattackerna.

10:01 En person ringer 112 och berättar att de hittat en knivskuren man i parkområdet vid Gamla Kyrkbacken. Mannen är född 1970 och bedöms vara allvarligt skadad. Polisen är snabbt på plats då polisstationen ligger i närheten.

11:05 Vittnet Harry brottas ned av polis utanför en uppgång på Lilla drottninggatan. Han släpps efter några minuter och uppmanas att gå in och låsa dörren. På bilden sitter Harry tillsammans med Carina och hunden Zorro.

11:16 Ännu ett larm om en kniv­skuren person kommer in till polisen. Den här gången en ung man född 1995 på Lilla drottninggatan. Nu dirigerar polisen samtliga lediga patruller i länet till Varberg. När polisen söker igenom bostäder i området hittar de ytter­ligare en knivskuren person, en 84-årig kvinna. Hon dödförklaras på plats.

11:18 Den knivbeväpnade 24-åringen klättrar ut från en balkong och ner på Lilla drottning­gatan. Polisen skriker åt honom att släppa kniven och skjuter tre varningsskott.

11:19 När 24-åringen fortsätter att gå emot poliserna skjuter de honom i benet. En film­upptagning visar hur mannen kryper vidare mot poliserna med kniven i hand. Då avlossar de ytterligare ett skott och mannen sjunker ihop. En polis slår sedan 24-åringen med batong och trycker till honom med foten. Hans kollega ser enligt filmen ut att spreja något i ansiktet på knivmannen.

12:25 Knivmannen dödförklaras på Varbergs sjukhus där han har opererats för sina skottskador. De två knivskurna männen vårdas på sjukhusets intensiv­vårdsavdelning. Deras skador betecknas inte som livshotande.