Fler JB-skolor läggs ner

Aftonbladet har hela listan

NYHETER

Nio JB-skolor har redan lagts ner. Mitt i sommarlovet kom beskedet att ytterligare två skolor bommar igen till hösten.

– Det är som vilket företag som helst, om det inte finns någon som vill köpa skolorna så tvingas man lägga ner, säger Henry Sténson, kommunikatör hos konkursförvaltaren.

Bara några dagar före sommarlovet kom beskeden som många elever och lärare befarat: den stora friskolekoncernen JB Education lägger ner all skolverksamhet och ansöker om konkurs.

Sedan dess har konkursförvaltaren och Skolinspektionen jobbat mot klockan för att de nya köparna ska godkännas och nya avtal undertecknas.

5 juni kom beskedet att 20 skolor godkänts. Men också att två ansökningar lagts ner eftersom den tilltänkta köparen dragit sig ur. 11 juni godkändes ytterligare fyra skolor.

Det handlar om JB-gymnasiet i Mölndal som skulle övergå till lärarkooperativ och JB-gymnasiet i Halmstad som skulle övertas av skolans rektor. Skolan i Halmstad läggs ner och mest troligen även den i Mölndal.

Fem fortfarande oklara

– Man kan nog dra den slutsatsen. Då är det respektive kommuns ansvar att ordna plats åt alla elever. Redan vid konkursen satte alla kommuner igång, det är inte så att alla sitter och rullar tummarna tills man vet om det finns en skola eller inte, säger Henry Sténson.

Det återstår fortfarande för Skolinspektionen att ta beslut om nio tidigare JB-skolor. Konkursförvaltarens förhoppning är att allt ska bli klart i slutet av denna eller början av nästa vecka.

– Det jobbas frenetiskt så att det ska bli så bra som möjligt. Det är inte särskilt bra för eleverna att behöva vänta ytterligare, säger Sténson.

Hultin driver nya skolor

Anders Hultin, som tidigare var vd för JB Education, är en av dem som har blivit godkänd som ny ägare för tidigare JB-skolor. I det nya bolaget Fria Läroverken AB ska han driva vidare gymnasieskolorna i Karlstad, Linköping, Norrköping och Malmö.

Det blir samma lokaler, samma personal och samma program för de 1 800 elever som väntas börja på de fyra skolorna till hösten, lovar den operativa chefen Christine Karmfalk som tidigare satt i företagsledningen på JB Education.

Tror du att eleverna kommer att kunna lita på er som ägare till skolorna?

– Det hoppas jag att de ska kunna göra. Vi har ju informerat hela vägen om vad vi ska göra, säger hon.

Men det kan man inte säga att ni gjorde under våren.

– Men nu är vi ju Fria Läroverken, inte JB Education.

FAKTA

Skolor som får nya ägare

Källa: Skolinspektionen