Verklighetens Da Vinci-kod kan vara nära lösning

Forskare är 600 år gammal gåta på spåren

1 av 8
NYHETER

Generationer av forskare har stirrat sig blinda på det mytomspunna Voynich-manuskriptet – verklighetens Da Vinci-kod.

Nu kan sanningen bakom bokens mystiska innehåll vara nära.

– Det vi nu kan bevisa är att det är mer likt ett språk än vi trodde, på flera olika nivåer, säger forskaren Marcelo Montemurro, forskare vid universitetet i Manchester till TT.

Voynich-manuskriptet är en uråldrig bok med ett obegripligt språk och svårtydda illustrationer. Ett bortglömt språk? En krypterad skrift? Nonsens? Texten har i alla år förbryllat forskare. Ingen vet vem författaren bakom boken är och den titellösa skriften fick sitt namn efter den polsk-amerikanske antikvitetssamlaren Wilfred Voynich, som ägde den i början på 1900-talet. Han fann boken i en kista med gamla dammiga böcker i ett kloster i norra Italien och ägnade sitt liv åt att försöka tyda den. Han dog utan att ha kunnat urskilja ett enda ord.

Illustrerad med märkliga växter och stjärntecken

Den runt 240 sidor långa boken är skriven i ett skriftsystem med runt 40 olika tecken – som ingen hittills har känt igen. Nästan varje sida är fantasifullt illustrerad med bland annat blommor och andra växter som inte har återfunnits i verkliga livet. De enda bilderna som säkert kan tolkas är bilderna på våra stjärntecken.

Nu har Montemurro och hans argentinska kollegor, med en studie publicerad i tidsskriften Plos One, kommit ett steg närmre att knäcka den 600 år gamla gåtan.

Texten är inte en slump

Med statistiska metoder har de tagit fram vilka ord som är mer meningsbärande än andra. De fann att orden används på ett sätt som liknar ett riktigt språk. Strukturen stämde också överens med befintliga språk. De kan alltså konstatera att texten inte kommit till av en slump.

Vad texten vill säga kan fortfarande inte bevisas, men forskarna kämpar vidare.

– Varför ville författaren gömma budskapet? Är det ett unikt exemplar eller ville en viss grupp människor dölja vissa kunskaper? Det dyker upp många frågor, och de största experterna har misslyckats med att avkoda den. Det har blivit ett mysterium och en utmaning som triggar vår fantasi, säger Montemurro till TT.

FAKTA

Voynich-manuskriptet

Voynich-manuskriptet är en illustrerad bok skriven på ett okänt språk. Antagligen är det den mest kända oknäckta koden.

Boken fick sitt namn efter den polsk-amerikanske antikvitetssamlaren Wilfrid Voynich som ägde boken mellan åren 1912–1930.

En datering som gjorts med kol 14-metoden visar att boken med 95 procents sannolikhet skrevs på 1400-talet.

Den är 170 000 tecken och 35 000 teckensekvenser lång.

Bokens ägarskap kan spåras tillbaka till sena 1500-talet, när den tysk-romerske kejsaren Rudolf II köpte det för 600 gulddukater i tron att det var ett verk av naturforskaren Roger Bacon.

Nu förvaras boken på Yale-universitetet i USA.

FAKTA

-

Fler mystiska koder

  Kryptos: En krypterad skulptur av den amerikanska konstnären Jim Sanborn finns på CIA:s mark i Virginia. Den ställdes dit 1990 och sedan dess har tre av de fyra meningarna avkodats. Många kodknäckare, både professionella och amatörer kämpar med den sista meningen.

  Zodiac-mördaren: En seriemördare i norra Kalifornien i USA som skrev hånfulla brev till lokala dagstidningar och skickade med fyra koder. Den enda koden som löstes innehöll inget, till synes, avslöjande om Zodiacs identitet. Han mördade fem personer mellan 1968 och 1969 och morden blev aldrig uppklarade.

  Fenn-skatten: En skatt på mellan en och tre miljoner dollar som ska finnas gömd av författaren Forrest Fenn någonstans i Klippiga bergen i USA. Fenn skrev en kryptisk dikt med ledtrådar till skatten, som trots ivriga försök fortfarande inte är funnen.

Några av teorierna

  Ett universellt språk: William Friedman, 1900-talets främsta krypteringsanalytiker ansåg att manuskriptet troligen var ett tidigt försök att konstruera ett universellt språk, inte helt olikt bibliotekens klassifikationssystem. Han dog utan att kunna bevisa sin tes.

  Nonsenstext av en medeltida kvacksalvare: Författaren ska ha velat imponera på sina patienter eller sälja den som en magisk läkebok. Synliga fel som överstrykningar saknas, vilket stöder teorin om att det är en nonsenstext. Men några forskare tror sig dock ha hittat ändringar av bokstäver som kan vara felkorrigeringar.

  Ukrainska: Somliga har tytt språket som en form av ukrainska, men utan vokaler.

  Alienteorin: Det finns en skara hobbyanalytiker som menar att texten är skriven av varelser från yttre rymden.