Kratrar på Pluto får Star Trek-namn

KAN GE NAMN ÅT RYMDKRATRAR Karaktärerna Worf, Picard, Kirk, Spock och Uhura i Star Trek-serierna.
NYHETER

Det blev ingen Star Trek-måne för seriens miljontals fans.

I stället får de nöja sig med att kända figurer som Spock och Captain Kirk kan få namnge kratrar och dalar på dvärgplaneten Pluto.

Fans av science fiction-serien har i flera år kampanjat för att en av Plutos två nyupptäckta månar ska döpas till, just det – Vulcan. Detta efter en av de mer kända planeterna i Star Treks universum. Men det förslaget fick på foten av International Astronomical Union (IAU), institutet med rätt att döpa nya planeter. Institutet menade att så pass stora himlakropper måste ha klassiska namn med koppling till den grekiska eller romerska mytologin. I stället för Vulcan blev det Styx, efter dödsfloden och Kerberus efter den trehövdade vakthunden till dödsriket.

"Trekkers" får tröstpris

Men nu kan fans av serien, så kallade trekkers, få ett tröstpris av IAU enligt Huffington Post. År 2015 kommer New Horizon-satelliten att passera Plutos yta och då öppnar institutet för nya namnmöjligheter för Star Trek-fansen.

– Vi kan döpa Plutos kratrar efter kända karaktärer som Sulu, Spock, Kirk McCoy och så vidare, säger astronomen Mark Showalter som arbetar med New Horizon-projektet.

En som varit engagerad i namngivningen av Plutos månar är skådespelaren William Shatner – mer känd som just Captain Kirk. Hur han ställer sig till att hans mest kända karaktär nu kan få namnge ett stort rymdhål på en dvärgplanet långt, långt borta är fortfarande okänt.