De dödsdömdas sista ord

Foto: AP
NYHETER

”Tack alla. Det här är ingen förlust, det är en seger”.

Efter de orden injicerades kvinnan med dödligt gift.

Nu publicerar delstaten Texas i USA en skrämmande lista med de dödsdömdas sista ord.

Den 26 juni avrättades Kimberly Mccarthy med en giftinjektion i ett av Texas fängelser. Hon var en 50-årig sjuksköterska och servitris från Dallas. Hon var också en dömd rånmördare som brutit sig in hos en äldre kvinna och knivskurit henne till döds. Efter 15 år i fängelset fick hon sitt straff verkställt men innan dess lämnade hon, precis som 499 andra avrättade fångar, några rader efter sig:

"Ni vet var jag är på väg. Jag är på väg hem för att vara med Jesus. Fortsätt tro. Jag älskar er alla".

Mellan hopp och förtvivlan

De avrättades sista ord finns nu samlade på delstatens justitiedepartements webbplats. Det är en lång lista som sträcker sig ända tillbaka till 1982, där fångarnas sista rader pendlar mellan hopp och förtvivlan. Flera erkänner sina brott och ber om syndernas förlåtelse. Andra dödsdömda bedyrar sin oskuld ända in i det sista. Den morddömde Ricky Lewis var en av dem.

"Jag är ingen mördare. Jag är ledsen för det ni gått igenom. Det var inte jag som skadade er och stal alla era saker. Tittar ni på bevisningen så kommer ni se. Jag ber till gud att han förlåter mig."

Få delstater lägger ut sista ord

Det är bara delstaterna Texas och Kalifornien som samlar in dödsdömda fångars sista ord men endast Texas publicerar uttalandena på nätet. En genomgång som New York Times gjort visar dock att de sista orden fått stort genomslag bland amerikanska medier. Forskaren Robert Perkinson vid University of Hawaii har undersökt de 500 fångarnas avskedsbrev och han kan konstatera ett mönster.

– Jag tror många av de här individerna strävar efter att skriva någonting gripande, värdigt den speciella existentiella händelsen, säger han till New York Times.

FAKTA

Fångarnas sista ord

Guadalope Esparza, dömd för grov våldtäkt och mord: "Jag skulle vilja tacka mina vänner, Jung och Arthur. Tack för att ni fanns där för mig i alla dessa år. Hej då min familj. Be för mig, för att min själ ska finna ro."

Jonathan Green, dömd för mord och våldtäkt: "Jag är oskyldig. Jag har inte dödat någon. Ni dödar en oskyldig man. Min vänstra arm gör så ont. Så ont."

Bobby Lee Hines, dömd för att ha mördat en kvinna med en ishacka: "Till offrets familj, Jag vet att jag tog något alldeles speciellt från er. Jag vet att det var fel, jag önskar jag kunde ta det tillbaka, Men jag vet att jag inte kan. Om mitt avslutade liv kan ge er någon form av upprättelse, låt det bli så. Jag ber om förlåtelse för det jag gjort."

Lawrence Brewer, dömd för att ha mördat och torterat en handikappad man:

"Jag har inga sista ord."

Källa: Texas State