Fukushima läcker – igen

NYHETER

Den svårt skadade kärnreaktorn vid kraftverket Fukushima läcker. Igen. Mängden radioaktiva ämnen i grundvattnet har 90-dubblats de senaste tre dagarna och företaget Tepco som äger anläggningen erkänner att de inte har någon aning om var läckan finns.

Det är stora mängder av de cancerogena ämnena cesium–134 och cesium–137 som har uppmätts i grundvattnet kring reaktorn enligt TT. Redan den femte juni erkände företaget Tepco att man upptäckt en läcka i en av de hundratals cisternerna som används för att lagra radioaktivt vatten.

I ett första uttalande hävdade företaget att det endast rörde sig om en liten obetydlig tank som sprungit läck men enligt New York Times är läckan ytterligare ett misslyckande i ett saneringsarbete som ifrågasätts av allt fler utomstående experter.

Försökte övertala fiskare

Tidigare i juni försökte Tepco övertala lokala fiskare att återgå till sitt dagsverke då vattnet kring Fukushima visade extremt låga doser av radoiaktiva ämnen enligt företagets egna mätningar.

Uttalandet möttes av skeptiska kommenterarer och flera fiskare och lokala näringsidkare menade att de helt förlorat förtroendet för Tepco på grund av alla bakslag.

Samtidigt som företaget bakom Fukushima kritiseras för sitt usla saneringsarbete drabbades företagsledningen nyligen av ett annat bakslag – den tidigare vd:n Masao Yoshida dog under tisdagen i cancer. han stannade kvar för att reda ut kaoset på det krisdrabbade kärnkraftverket efter tsunamin 2011, rapporterar TT.

"Ett lokalt problem"

Svenska strålsäkerhetsmyndigheten har ingen ytterligare information om allvaret i situationen på Fukushima än den som förmedlats av Tepco.

– Det är inte förvånande att det här händer. Men det vi vet är att det här är ett lokalt problem, säger Peder Kock som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Men även om problemet är isolerat till området kring reaktorn så finns det tidigare exempel på att radioaktiva ämnen spritts långa sträckor efter läckage.

– Vi hade ett nerfall av Cesium-137 och Cesium-134 i Sverige efter Tjernobyl. Det finns fortfarande kvar i marken här, säger Peder Kock.

FAKTA

Om de radioaktiva ämnena

Cesium kan vara både stabilt och ostabilt. I den senare fallet är ämnet radioaktivt och förekommer då oftast i formerna cesium-134 eller cesium-137. De kan uppstå då uran och plutonium utsätts för neutroner i den atomklyvning som sker i en kärnreaktor. Cesium-137 tillför de vanligare radioaktiva partiklarna som uppstår i reaktorn. Precis som andra radioaktiva ämnen ökar varianterna på cesium risken för cancer. En människa som utsätts för extrema doser av ämnet kan få brännskador och till och med dö.

Källa: US Enviromental Protection Agency