Polisen varnar för falska väktare

NYHETER

"Väktarna" tog sig in till 82-åringen och försökte lura av henne pengar och kontokort.

Mitt under kuppen ryckte en granne ut och skrämde iväg bedragarna i väktaruniformer.

Nu uppmanar polisen äldre att vara vaksamma och inte öppna dörren för främlingar.

Den 82-åriga kvinnan fick under tisdagskvällen besök av två män i väktaruniformer. Männen tog sig in i lägenheten i Vårby, söder om Stockholm, och började ställa märkliga frågor.

– De fotograferade interiören och ville titta på kontokort och få pinkoder, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Männen förklarade agerandet med att det hade varit inbrott hos grannarna. I samma ögonblick kom en av 82-åringens grannar till undsättning och lyckades skrämma iväg de falska väktarna och larma polisen.

– Han förstod att det var brott på gång. När han kom drog de snabbt iväg, säger Näverberg.

Fotograferade och försökte få med sig kontokort

Det är oklart om männen fick med sig något från lägenheten.

– Man har farit runt i lägenheten och fotograferat och försökt att få med sig grejer. Vi rubricerar det som försök till grov stöld, säger Näverberg.

Polisen har i nuläget endast ett vagt signalement på de falska väktarna. Man utesluter inte att det rör sig om en liga. Tidigare under våren har polisen fått flera anmälningar om falska uniformklädda poliser som agerat på ett liknande sätt.

– När man får in flera fall med liknande tillvägagångsätt så börjar man ju fundera. Det är inte så många som håller på med det här och det tyder i alla fall på att de jobbar tillsammans, säger Näverberg.

"Öppna inte dörren"

Polisen uppmanar allmänheten och speciellt äldre personer att vara vaksamma på misstänkta bedragare. Uppmaningen är att aldrig öppna dörren - inte ens om det ser ut som att det är poliser eller väktare som står utanför.

– Det ska man inte göra. Går man in i någon annans hem kliver man ju in i någon annans helgedom. Vi har största förståelsen för att om man vill se legitimation och kolla behörighet. Och det är sällan väktare går in i privatbostäder, säger Näverberg.

Polisen ger rådet att ringa 114 14 och dubbelkolla att det verkligen är poliser eller väktare som står utanför dörren.