Hundar tvingades smuggla kokain

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Hundar av rasen dogue de Bordeaux ska ha använts för smugglingen. Hunden på bilden har inte varit inblandad i smuggelhärvan.
NYHETER

Latinamerikanska kriminella gäng åtalas i Italien för att ha smugglat in kokain från Mexiko – med hjälp av hundar.

Djuren tvingades svälja drogpaket och flögs sedan till Milano.

När hundarna anlände till Europa dödades de för att knarket skulle tas ur.
Åtminstone 48 döda hundar har hittats, rapporterar AFP.

Inlindade i tejp

Enligt polisen har kokainet packats in i plastpaket. Och sedan ska en veterinär på plats i Mexiko tvingat i hundarna, av rasen dogue de Bordeaux, att svälja dem.

För att paketen inte skulle upptäckas i röntgenundersökning på flygplatsen var förpackningarna inlindade i svart vinyltejp, skriver BBC.

Sedan ska drogsmugglarna ha dödat hundarna för att få ut narkotikan.

Nu åtalas 49 män mellan 19 och 37 år som tros tillhöra flera drogkriminella gäng som går under samlingsnamnet ”pandillas”.

Trebol, Neta, Latin King Luzbel och Latin King Chicago är några av namnen på de inblandade gängen.

Utredaren Fabrizio D'Arcangelo menar att flera av dem sedan tidigare är inblandade i flera brott som begåtts i Milanotrakten.

Dör på flyget

Drogsmugglingen upptäcktes i mars då 75 misstänkta gärningsmän greps. Tillvägagångssättet, att smuggla droger med hjälp av hundar, har upprört djurrättsaktivister.

Smugglingsmetoden leder till att hundarna ofta dör innan de nått sin slutdestination. Eftersom det bara behövs en minimal kokainläcka i magen för att det ska bli en dödlig dos.  

Rättegången mot männen startar i början på oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM