Missing people söker kvinna på nytt

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
NYHETER

Sökandet efter den kvinna som försvunnit i Trollhättan fortsätter. Under dagen är ett 70-tal personer från frivilligorganisationen Missing People ute i det skogsområde där polisen hittat en utbränd bil.

–  Vi har fått in värdefulla tips som är värda att kolla upp, säger Kenneth Edström, operativ chef på MPS.

En visselpipa ljuder och en stor grupp frivilliga i neongula västar samlas framför den tillfälliga ledningscentralen i Hunneberg utanför Trollhättan. Organisationen Missing People intensifierar sökinsatserna efter den försvunna 23-åringen och anordnar skallgång onsdag, torsdag, fredag och söndag. I dag har man fått uppbackning av ett 30-tal personer från Skogsstyrelsen och en handfull räddningssoldater från F7 Sotenäs.

–  Vi såg att de skulle söka i dag så vi ville vara med och hjälpa till. Vi frågade befälet om det gick bra och det gjorde det, säger Robin Svensson som dök upp tillsammans med sina kamrater i militäruniform.

Varnar för upptäckten

Gruppledaren går igenom regler och sökmetoder och varnar för att personen de söker efter i dag troligen inte längre är vid liv. För den grupp som eventuellt skulle göra något obehagligt fynd finns både sjukvårdspersonal och krishjälp på plats.

Över en och en halv vecka har gått sedan den 23-åriga tvåbarnsmamman försvann från sitt hem i Trollhättan. Polisen hittade stora mängder blod i hennes lägenhet och misstänker att hon kidnappats, mördats eller utsatts för dråp. Men har ännu inga spår efter mamman.

Polisen söker inte själva aktivt efter kvinnan i dag utan gör i stället punktinsatser efter tips man fått.

– Man måste ha ett relevant sökområde och det tror jag inte att man har nu. Då blir det lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Christer Fuxborg, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

Två häktade

Polisen har tidigare sökt med hundar, helikoptrar och motorcyklar i området Hunneberg där Missing People söker i dag. Det var där man hittade en utbränd bil i samband med kvinnans försvinnande den 30 juni. Bilen tillhörde en av de två männen som häktades i går misstänka för skyddande av brottsling.

– Historiskt sett vet vi att Missing People har hittat saker på platser där polisen redan varit så vi håller tummarna för att de hittar något. Vi är otroligt imponerade över deras insats och den frivilligheten som de får ihop på så kort tid, säger Fuxborg.

Från den fullt utrustade ledningscentralen styr sex personer inom Missing People över dagens sökinsatser. I dag kommer man att hålla på så länge folk orkar, troligen tills ljuset försvinner, enligt Kenneth Edström.

– Intresset och ihålligheten är stort, vi hade över 200 personer på fjärde söket. Det handlar om en mamma med två barn. Tragiken är enorm och det känner ju folk. Det som ändå är upplyftande är att empatin är så stark, säger Kenneth Edström.

Utredningen påverkas inte av det datorfel som upptäckts hos Statens kriminaltekniska laboratorium.

Det har gjort att DNA inte matchats mot 1 300 personer i myndighetens register, uppger P4 Väst.

Söndagen den 30 juni hittades stora mängder blod i den försvunna kvinnans lägenhet sedan en granne sett blodspår i trapphuset.

Två män har häktats misstänkta för medhjälp till människorov alternativt skyddande av brottsling.

ARTIKELN HANDLAR OM