Brödernas bisarra jobbdrama

1 av 3 | Foto: Malin Vinblad
NYHETER

Båda bröderna Hjernquist har sökt tillsynsmannatjänsten på Lilla Karlsö.
Men Måns, 37, som jobbat där i 18 år, är inte lämplig enligt Statens överklagandenämnd.

I stället går det till Mårten, 31, efter en snårig överklagandeprocess:
– Det känns ju konstigt, säger den yngre brodern.

Jobbet låter som ett av sommarens mest eftertraktade.

Men turerna kring tjänsten som tillsynsman på Lilla Karlsö är inte de enklaste att hänga med i.

Men bröderna Hjernquist är tydliga: de har ingen konflikt.

Trots att de har sökt samma jobb.

Allt började med att tjänsten övergick från att ligga under Naturskyddsföreningens ansvar till länsstyrelsen på Gotland från årsskiftet 2011-2012.

Den äldre brodern Måns Hjernquist, 37, har år efter år sökt och fått visstidsjobbet som tillsynsman av Naturskyddsföreningen på den fågel- och naturrika ön Lilla Karlsö i Östersjön.

Ändå bäst lämpad

Men när tjänsten började utlysas av länsstyrelsen på Gotland specificerades kraven i ansökan, eftersom anställningen började lyda under lagen om offentlig anställning. En biologutbildning eller motsvarande krävdes av den sökande.

Efter ansökningar och intervjuer kom länsstyrelsen fram till att Måns Hjernquist ändå var den bäst lämpade, även om han inte har någon formell utbildning.

– Vi bedömde att Måns var skickligast. Vi gjorde intervjuer, genomförde fallstudier och tog referenser, då kom vi fram till att Måns som helhet var skickligast för jobbet, säger Jenny Frölich, personalchef på länsstyrelsen i Gotlands län.

Måns Hjernquist hade i sin ansökan bland annat med två utlåtanden från professorer som uppger att han har bättre kunskaper än man kan få på universitet för det jobb han sökte. Detta eftersom en person överklagat att han fick tjänsten redan året tidigare, men sedan avbrutit processen.

– Jag sökte jobbet för att jag tycker att jag är kvalificerad. Jag har jobbat här i arton år och känner mig trygg i att klara uppgiften, säger han själv.

Annan sökande överklagade

Men då överklagades beslutet till Statens överklagandenämnd – av en annan person som hade sökt jobbet.

Och då överklagade även Mårten Hjernquist, Måns yngre bror, som har en biologiutbildning, har jobbat på ön, och som också sökt tillsynsmannajobbet.

– Jag sökte tjänsten för det fall Måns inte skulle bedömas kunna ha tjänsten med de nya reglerna. I så fall ville jag ha den. När det överklagades av en annan person hamnade jag i sitsen att jag också måste överklaga för att få fortsätta vara med i processen och ha chans att få jobbet om inte Måns får det.

Och nu har Statens överklagandenämnd lämnat ett beslut som inte kan överklagas.

Utbildning före erfarenhet

Utbildning går före 18 års erfarenhet.

Men det blir inte den första överklagande personen som får Måns tjänst.

Länsstyrelsen måste ge tjänsten till Mårten, eftersom Statens överklagandenämnd bedömer att det är han som har bäst meriter för den.

– Det känns ju konstigt. Jag trodde att nämnden skulle besluta att Måns var mer lämplig. Han har jobbat här i arton år och har bättre kunskap i biologi än jag har och bättre kännedom om ön. Det anser både jag och länsstyrelsen.

Länsstyrelsen måste följa reglerna och ge jobbet till Mårten.

– Ja, om Måns inte kan ha tjänsten får jag ta den. Men det känns olustigt, säger Mårten.

Och nästa år kan samma cirkus upprepas.

Tillsynsmannatjänsten är ett säsongsarbete på i snitt 75 procent från 1 april till sista september, som har utlysts varje år.

– Men vi kommer att fundera lite på hur vi gör med den tjänsten till nästa år, säger Jenny Frölich.

FAKTA

Det gör en tillsynsman på Lilla Karlsö

Lilla Karlsö är ett naturreservat. I tjänsten som tillsynsman ingår att se till så att reservatsföreskrifterna följs, föra dagbok, inventera vissa fågel- och växtarter, samt informera öns samtliga besökare om de bestämmelser som gäller.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Gotlands län