Cykelman misstänks för elva fall av sexofredande

Polisen vädjar nu om hjälp från allmänheten

NYHETER

Sedan i höstas har minst elva kvinnor blivit överfallna av en okänd man på cykel i Karlstad.

Nu har polisen anlitat en expertanalytiker i jakten på cykelmannen.

– Han var här på plats och hjälpte oss, säger Johanna Sachs på polisen i Värmland.

I september förra året cyklade en okänd man upp bakom en kvinna i Wennbergsparken i Karlstad. Kvinnan fick ett kraftigt slag i rumpan. Det är den första av totalt elva stycken liknande anmälningar som Karlstadspolisen fått in så här långt.

De misstänker att det rör sig om samma gärningsman i de elva fallen.

– Vi gick ut med information i media om de första sex ärendena och då fick vi in ytterligare fem anmälningar, säger Johanna Sachs, kriminalinspektör på polisen i Karlstad.

Två fall av misshandel

Samtliga överfall har inträffat på kvällen i centrala Karlstad. De utsatta kvinnorna, som är mellan 16 och 30, har alla varit ute och motionerat när cykelmannen kommit farande.

– De har gått eller sprungit när han cyklat upp bakom dem och slagit till dem på rumpan.

Brotten rubriceras som sexuellt ofredande och i två fall misshandel.

– I de två fallen har han lyckats dra ner sina offer på marken.

En av händelserna som rubriceras som misshandel inträffade i oktober. En 16-årig flicka var ute och sprang. Hon lyssnade på musik och märkte inte mannen som cyklade upp jämsides och hoppade på henne.

Båda två hamnade på marken.

– Hon var så pass tuff att hon kunde slita sig loss och ta sig därifrån. Det var nog tur då stället hon sprang på är mycket ödsligt. Hade det hänt något hade förmodligen ingen hört eller sett någonting, berättar Johanna Sachs.

Hjälp av extern expert

Den sista av de elva anmälningarna är från i mars i år. De överfallna kvinnorna har lämnat ett samstämmigt signalement på den misstänkte gärningsmannen.

– Han uppges vara mellan 20-30 år gammal, mellan 170 och 180 centimeter lång och mörkhyad, säger Johanna Sachs.

Vittnesuppgifter rörande cykeln han färdats på under överfallen varierar emellertid mycket.

– Vissa har uppgett att han haft en ny BMX-modell medan andra sagt att det var en gammal rostig cykel.

När polisen inte kom någon vart med utredningarna kontaktade Johanna Sachs och hennes kollega Mikael Skoglund analytikern Jonas Hildeby för att komma vidare.

"Spanat på kvinnorna"

Jonas Hildeby arbetar vid polisens Noagrupp, Nationella operativa analysgruppen, och har stor erfarenhet av att göra geografiska profileringar. Hildeby medverkade bland annat i jakten på mördaren Peter Mangs i Malmö, i utredningen av helikopterrånet i Västberga och i arbetet som ledde fram till gripandet av serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson i Örebro.

– Vi misstänker att cykelmannen har god lokalkännedom och har spanat på kvinnorna innan han slagit till. Vi gjorde upp en plan tillsammans men tyvärr fick vi inte loss tillräckligt med resurser, berättar Johanna Sachs.

Men trots extern analyshjälp vill polisen fortfarande få hjälp av allmänheten.

Man är angelägen om att komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser eller som har kännedom om cykelmannen.

Vet du något om cykelmannen i Karlstad? Ring polisen på 114 14.