NASA:s nya planer – så gör vi på Mars

1 av 4
NYHETER

NASA satsar miljarder på rymdsten. Nu förbereds en obemannad expedition till Mars med målet att ta hem prover från den röda planetens yta.

I en drygt 150 sidor lång rapport förklarar den amerikanska rymdstyrelsen vad den planerar för sin nästa tripp till Mars.

Spår av vatten

Tidigare har sonden Curiosity funnit spår av vatten och vissa fynd antyder att planeten en gång i tiden kan ha haft så pass milda förhållanden att mikroskopiskt liv kan ha existerat. Men NASA är fortfarande blygsamt optimistiska inför möjligheterna att finna marsianskt liv.

– Mars 2020-expeditionen förutsätter inte att det finns liv där. Men erfarenheten från den förra expeditionen lärde oss att tidigare liv på Mars kan ha varit möjligt, säger Jack Mustard, professor i geologi vid Browns universitet och kopplad till projektet, till nyhetsbyrån AP.

Mänsklig expedition

Men NASA planerar inte bara att ta med sig saker hem från den röda planeten. Rymdsonden ska också utrustas så att den kan lämna spår efter sig till framtida expeditioner. NASA:s mål är tydligt – en människa på Mars år 2030. Då ska spåren från rymdsonden förhoppningsvis ligga på planetens yta och vänta på den första astronauten.

ARTIKELN HANDLAR OM