Blixt slog sängen i lågor

1 av 3 | Foto: Privat
Lea och hennes man forslade ut saker ur huset. På bilden syns den eldskakade sängen.
NYHETER

Som tur var väcktes Lea och hennes man av åskovädret.

För snart slog blixten ner och deras säng tog fyr.

– Hela huset skallrade av dundret, säger Lea som klarade sig oskadd.

Det häftiga åskovädret på natten till onsdagen väckte Lea och hennes man. Det blev deras räddning. Plötsligt slog blixten ner i sommarstugan – och sängen började brinna, skriver Dalarnas Tidning.

– Det var ett väldigt åsknedslag så att hela huset skallrade av dundret. Sen kände jag brandrök. Då såg jag att det tog eld i väggen, säger Lea som semestrar i byn Saxberget i Dalarna.

   Ett eluttag i väggen hade tagit fyr och elden spred sig till sängen. Paret släckte lågorna med en hink och stängde sovrumsdörren medan de evakuerade stugan.

– Jag och min man började forsla ut saker för vi tänkte att det skulle börja brinna i hela huset. Hade inte vi varit där så hade det ju brunnit ner, säger hon.

– Det har ju åskat här tidigare men jag har inte varit med om något liknande.

Fick loss brinnande plankor med motorsåg

När räddningstjänsten anlände strax efter tre låg redan sängen ute på gården. Rökdykare gick in i huset och sågade ut de brinnande väggplankorna med motorsåg.

– Det finns mycket brännbart i stugor och hus runtom sängen. Och hade det velat sig väldigt illa hade det lätt kunnat ta riktig fyr i både säng och väggar. Men de var ju vakna och på alerten och fick ut allting så det var ju bra, säger Tobias Knif vid Grängesbergs deltidsbrandkår. Han säger att de får rycka ut på något liknande jobb "max en gång om året".

Lea och hennes man får fortsätta sin semester i ett av grannhusen.

   De var inte de enda i trakten som fick en sömnlös natt. Grannen Ingalill Gerlström, 65, bjöd över paret på kaffe då även hon tvingats upp av åskan.

– När det kom hit så blev det små explosioner i kontakterna hos mig. Det var så nära så det skallrade i fönsterrutorna, säger hon. Saxbergetbon Ingegerd Östberg, 56, har inte heller hört något liknande.

– Det var något fruktansvärt, för vi har ju hästar så jag var uppe hela natten. Jag var tvungen att kolla att det inte var här det slagit ner, säger hon.

Hageldrivor i Säffle

Smällarna i Saxberget var resultatet av ett galet väderdygn då ett lågtryck drog in över landet.

På Gotland slog blixten ut elsystemet på en 20 meter lång segelbåt som senare fick bogseras till Visby hamn. Tre personer fanns ombord på båten men ingen skadades, skriver TT.

– Det var ett regnväder som drog in över västra Svealand på tisdagen. Det har rört sig sydost över Götaland och Svealand och är just nu på väg ut över Östersjön, säger Lisa Frost på SMHI.

   När Arne Smedberg, 55, i Säffle skulle ta bilen till jobbet så hade parkeringsplatsen kantats av hageldrivor.

– Jag var rätt sömndrucken men tänkte att det ändå inte kunde vara snö det handlade om. Man kunde ju tro att bilden är tagen i vintras, säger han till Aftonbladet.

– Enligt Lisa Frost är hagel mitt i sommaren ingen omöjlighet när det åskar, och Säffle slapp inte undan ovädret.

– Vid tvåtiden på natten började det regna och hagla så att jag trodde att fönstret skulle regna in, berättar Arne Smedberg.

Nu ska dock det svajiga vädret redan vara på väg österut. De enda som bör vara på sin vakt under torsdagen är Öland och Gotland.

– Nu har vi en högtrycksrygg som växer in och det blir soligt i hela landet, säger Lisa Frost.