Piloten på flight 214: ”Jag blev bländad”

1 av 15 | Foto: AP
Ye Meng Yuan och Wang Lin Jla, båda sexton år, dog i samband med flygplanskraschen i San Fransisco.
NYHETER

Utredningen kring flygkraschen med flight 214 i San Francisco fortsätter.

Nu uppger piloten som flög planet att han blev bländad strax innan landning.

– Vi måste veta exakt vad det var, säger Deborah Hersman, ordförande vid den amerikanska transportsäkerhetsstyrelsen.

I lördags kraschade Asiana Airlines flight 214 med 300 passagerare ombord.

Planet, av typen Boeing 777, kraschade i marken innan det hade kommit fram till landningsbanan.

”Bländad av ljust sken”

Det visade sig senare att ett viktigt inflygningssystem var avstängt och flygbolaget Asianas vd Yoon Young-Doo har bekräftat att det inte ska ha varit några tekniska problem med planet.

Och utredningen kring vad som egentligen ligger bakom olyckan fortsätter.

Det har tidigare kommit uppgifter om att ett pilotfel kan ligga bakom dödskraschen på San Franciscos flygplats.

Men nu skyller piloterna ombord på planet på tekniken.

Enligt LA Times uppger piloterna att ett automatiskt systemet som kopplas in misslyckades med att hålla planet i rätt hastighet för landning. Det ska ha varit anledningen till att planet flög in långsammare än det borde.

Det kommer även uppgifter om att piloten har uppgett att han bländades av ett skarpt ljussken när planet var omkring 150 meter upp i luften, skriver USA Today.

– Vi måste veta exakt vad det var. Det var ett temporärt problem, säger Deborah Hersman, ordförande vid den amerikanska tranportsäkerhetsstyrelsen.

Ville inte evakuera

Direkt efter kraschen ska piloten ha sagt till personalen ombord att inte börja evakuera passagerarna, rapporterar AFP. Passagerarna ska i stället uppmanats att stanna vid sina platser.

Det var först när personalen i kabinen varnade piloterna i cockpit om att det brann i planet som en order om evakuering kom.

– Vi vet inte vad piloterna tänkte, men jag kan berätta att vid tidigare olyckor har vi haft besättning som inte har evakuerat utan väntat tills andra fordon kommit för att få ut passagerarna på ett säkert sätt, säger Deborah Hersman till AFP.

Räddningsfordon var framme vid olycksplatsen efter två minuter och började släcka branden.

Två kinesiska 16-åriga flickor hittades döda på landningsbanan – en av dem kan ha körts över av ett räddningsfordon.

181 personer skadades i kraschen och över 50 av dem vårdas på sjukhus, åtta av dem med allvarliga skador.

FAKTA

Tidigare olyckor med Asiana Airlines

26 juli 1993

En Boeing 737-500 störtade fyra kilometer från landningsbanan i Mokpo, Sydkorea, efter att ha flugit in i ett oväder. 66 av de 110 passagerarna och två besättningsmän mister livet.

11 november 1998

En Boeing 747-400 försökte göra en u-sväng på flygplatsen i Anchorage, Alaska, men krockade med vingen i ett flygplan från ryska Aeroflot. Asiana stämdes efter krocken och det ryska planet togs aldrig i bruk igen.

19 augusti 2004

En Boeing 747 på väg till Los Angeles från Incheon i Sydkorea var vid landning mycket nära att kollidera med en Boeing 737 från Southwest Airlines. Piloten i Asiana-planet avvärjer landningen i sista stund och undviker en olycka.

29 april 2009

En Boeing 777 på väg från Seattle-Tacoma till Incheon i Sydkorea nödlandar kort efter start. Efter att ha upptäckt eld och rök från den vänstra motorn lät piloten dumpa planets bränsle och  nödlanda.

28 juli 2011

Ett frakflygplan av modellen Boeing 747 från Asiana på väg från Shanghai till Incheon kraschade i Stilla havet utanför Sydkorea efter att eld hade utbrutit i lastutrymmet.

ARTIKELN HANDLAR OM