Stadig ökning av nätbedrägerier

NYHETER

Fram till juni i år har polisen fått in 10 355 anmälningar om internetbedrägeri.

Det är en ökning med 37 procent jämfört med förra året.

– Folk som sysslat med vålds- och narkotikabrott tidigare har börjat med det här nu i stället, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på IT-brottssektionen vid Rikskriminal-polisen, skriver DN.

Varje dag får polisen in 69 nya anmälningar och närbedrägerier. Anledningen ska vara att den organiserade brottsligheten flyttat ut på internet. Nätbedrägerier är nu den snabbast växande typen av brottslighet i landet.

– Man har utvecklat tekniken. Sedan blir man mer sofistikerad med att dölja källan och penningströmmen: Men grunderna är samma där man lurar folk med goda erbjudanden om snabb affär och bra pris, säger Ander Ahlqvist.

Få lösta brott

Många av bedrägerierna går ut på att man lurar en person att självmant lämna över uppgifter, till exempel till vad man tror är ett företag man är kund hos eller till en vän. Metoden kallas ”social enginering”. Med uppgifterna kan sedan gärningsmannen komma åt offrets konton på sociala medier eller bankkonto.

Brotten har dålig utredningsstatistik, bara i 15 procent av fallen har man lyckats knyta en gärningsman till brotten.

”Människor måste tänka”

Ofta är utredningsarbetet svårt då pengar snabbt försvinner utomlands.

– Vissa av de här brotten kommer vi aldrig att kunna lösa på samma sätt som man kan lösa traditionella brott, säger Anders Ahlqvist.

Han tycker att man istället måste satsa mer på förebyggande insatser. Han säger också att människor måste tänka till lite mer.

Många skäms

Bedrägerierna kan vara fler i antal än vad som visar sig i statistiken. Många skäms för att anmäla, då man känner att man låtit sig luras.

Många bedragare arbetar också med små summor, vilket kan göra att få orkar anmäla. Ett annat sätt att smita undan är att lura folk på pengar i samband med varor som är olagliga. Det kan till exempel handla om piratkort till tv:n.

FAKTA

Anmälningar om nätbedrägerier

Gäller årets första fem månader.

2011: 6 208

2012: 7 503

2013: 10 355

Källa: BRÅ