Beslutet får kritik: Är bedrövligt

NYHETER

Beslutet om att utvisa Raul och Billur väcker starka känslor.

– Jag blir väldigt upprörd. Det här är ett verkligt exempel på synnerligen ömmande skäl, ­säger Gunvor G Ericson, ­gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen.

Gunvor G Ericson (MP).

Två små barn ska utvisas från Sverige, trots att de bott nästan hela sina liv här, och trots att det enda språk de kan är svenska.

Men Migrationsverket skriver i sitt beslut att ”ett barns anpassning till svenska förhållanden ­inte ensamt kan tillmätas av­görande betydelse”.

Tvetydig rapport

För att barnen ska få stanna ska det vara frågan om ”rena undantagssituationer, där en utvisning framstår som orimlig” skriver myndigheten.

Enligt en rapport som Migrationsverket hänvisar till finns det i Azerbajdzjan internatskolor som kan passa Raul och Billur.

Men enligt samma rapport finns det ”inte en perfekt skyddsmekanism mot våld och exploatering”.

– Det här beslutet är ett typ­exempel på att lagen är för hård, säger Gunvor G Ericson.

”Ta hänsyn till barnen”

– Miljöpartiet har jobbat hårt för att få till en lagändring och att vi nu fått med oss moderaterna och de andra allianspartierna på att så ska ske. Det kommer att innebära att fler barn kommer att få stanna. Och Migrationsverket borde kunna ta hänsyn till att det är en lagändring pågång.

Hon säger att fallet med Raul och Billur är ett "verkligt exempel på synnerligen ömmande skäl."

– Och jag upp­manar Migrationsverket att titta på förarbetena till den ­gällande lagen, från 2005, för att förstå lagstiftarens intentioner. Man ska ta hänsyn till barnens bästa!

”Sorg i hjärtat”

Ingalill Frank är socialchef i Falun.

– Jag kände sorg i hjärtat när jag fick höra om beslutet. Det är ju barn det handlar om, barn som lever här.

Margaret Hammare är ord­förande för flyktinggruppen i Falun och har haft nära kontakt med hela familjen, barnen och deras föräldrar i över sex år.

– Beslutet är bedrövligt. Vad Migrationsverket säger är att de ska försöka ”ragga upp” ett barnhem i Azerbajdzjan att sätta ­barnen på. De tänker alltså slita upp dem från ett kärleksfullt ­familjehem där de bor med ­andra barn som de ser som sina egna syskon.