Skelettfynd kopplas till gammalt mord

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
NYHETER

Två pojkar hittade för några veckor sedan skelettdelar i Stora Frö på Öland.

Polisen misstänker nu att likdelarna kan komma från Annelie Ojonen som försvann 1997.

– Fyndet är relativt välbevarat och kan vara från de senaste årtiondena, säger rättsläkaren Johanna Nordmyr till Östran.

Annelie Ojonen försvann från sitt hem i Hässelby utanför Algutsrum på Öland i september 1997. Hon var 24 år och gravid och fördes bort i sin egen bil, en silverfärgad Honda Civic.

Sambon satt häktad

Bilen stod senare uppställd vid hemmets garageuppfart med repskador på bakre vänstra flygeln samt krossat lyktglas och med bilnycklarna i tändningslåset. Annelie Ojonen anmäldes saknad av sin sambo. Han satt sedan häktad under flera månader misstänkt för att ha fört bort och mördat henne men släpptes av åklagaren i brist på bevis.

Sambon som misstänktes för mordet avled tidigare i sommar, tio dagar innan pojkarna gjorde det makabra fyndet i Stora Frö.

Han blev 40 år gammal.

Rättsmedicinalverket undersöker likdelarna.

Polis och anhöriga har fortsatt att leta efter Annelie Ojonen. Sedan försvinnandet 1997 har det kommit flera tips men kroppen har inte hittats. Annelie Ojonens familj har en hemsida och via den har det varje år kommit in upplysningar till polisen.

I går kopplades kriminalkommissarie Ulf Martinsson in i utredningen rörande det mystiska fyndet. Rättsmedicinalverket i Linköping undersöker nu de upphittade likdelarna.

– Vi har gjort en första begränsad bedömning, säger rättsläkaren Johanna Nordmyr.

Väntar på DNA-undesökning

Polisen har begärt att få en DNA-undersökning gjord på skelettdelarna som hittades i Stora Frö. Rättsmedicinalverket ska också få tandkort för att jämföra fyndet med Annelie Ojonen.

– Vi hoppas att materialet ska vara någorlunda intakt så vi kan få ett hundraprocentigt svar, säger Ulf Martinsson till Aftonbladet.

Kriminalteknikern Lars Olofsson på Kalmarpolisen säger till tidningen Östran att man inte kan utesluta att skelettdelarna är hundratals år gamla.

Han berättar att man måste vänta på att DNA-undersökningen är färdig.

– Det ska vi sedan jämföra mot allt som finns, så givetvis jämför vi det mot Annelie Ojonen, självklart, säger han till tidningen.

"Sorgen och saknaden minst lika stor i dag"

Kriminalkommissarie Ulf Martinsson har förhoppningar om att man snart ska få klarhet i mysteriet Annelie Ojonen.

– Man kan önska för många att den här historien får ett avslut nu.

Annelies anhöriga har sedan försvinnandet levt i ovisshet.

– Det har gått lång tid, men sorgen och saknaden är minst lika stor i dag, om inte värre, sa hennes mamma Ingrid till Aftonbladet 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM