Spionprylarna du bara trodde fanns på film

1 av 6 | Foto: REUTERS
En maskin som användes av tyskarna för att deschiffrera kod under Andra världskriget.
NYHETER

Se upp för duvor eller cocktailkörsbär – du kan vara övervakad. Nu visar en utställning upp spionredskap från en tid långt innan man kunde filma med mobilen.

– Jag har inte sett några körsbärsmikrofoner i verkligheten. Bara oliver, säger spionexperten Joakim von Braun.

Vi har sett dem i James Bonds värld. Men inspelningsredskap dolda i böcker och cocktailkörsbär eller fastspända på duvor har använts av riktiga spioner. Långt innan man trodde att det skulle bli möjligt att filma med sina glasögon.

Nu visar en utställning i tyska Oberhausen upp några av de mest innovativa metoderna som använts för spionage genom tiderna, skriver Daily Mail. Den äldsta prylen är en automatisk kamera som tyskarna spände fast på duvor under första världskriget. Fåglarna kunde ta bilder ovanför krigszoner långt innan Google Earth var påkommet. En pryl med än mer Bond-känsla är en mikrofon som dolts i ett låtsaskörsbär som placerats i agent 007:s favoritdrink – Martinin. Ett perfekt redskap för att fånga upp hemligheter från viktiga personer som druckit sig pratglada.

”Dåligt i praktiken”

– Jag har bara vetat om att det har funnits cocktailoliver men jag har inte sett några körsbär i verkligheten faktiskt, säger spionexperten Joakim von Braun, 58, som jobbade som konsult åt Säpo 1974-1999.

Anledningen att körsbärsmikrofonen inte setts tidigare kan vara att den varit väl dold – eller att den inte är en superuppfinning.

– Det är väldigt svårt att få det att funka för ofta stör radiosändaren och mikrofonen varandra. Teoretiskt så funkar det men i praktiken får det ofta ett dåligt resultat, säger han.

Använts av Säpo  

Utställningen visar även en bok som innehåller en dold liten kamera. Den för mest tankarna till tecknade serier där hemliga agenter sitter med två hål i en tidning och spanar, men ska ha använts av den amerikanska säkerhetstjänsten CIA. I utställningen, som går under namnet Top Secret, visas även små lättgömliga vapen samt en samling av den mest klassiska spionsymbolen – trenchcoaten.

Och ytterrockens popularitet kan ligga i hur lätt man kan dölja saker under den.

– Jag har en kamera här hemma som är gjord för att sättas innanför en ytterrock. När man tar ett fotografi så öppnar sig rockknappen så att man kan fotografera genom dem. Den är jätterolig, berättar Joakim Von Braun. Han samlar på prylar från den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB.

Har du sett några liknande grejer i Sverige?

– Ja, man har i alla fall använt sig av Minox-kameror. Det är smarta minikameror som är små som en tredjedels cigarrettpaket. Man kan bygga in dem i vad som helst. Den är skitsmart.