Tre dömda – men inte för rånet

1 av 24
NYHETER

Ingen döms för rånet mot guldbutiken i Södertälje där en 26-årig man sköts ihjäl av polisen. I stället fälls tre män för bland annat medhjälp till grov stöld och vapenbrott.

Ingen av de män som misstänkts för att ha rånat guldbutiken i Södertälje döms för rån. I stället döms en 22-åring, utpekad som en av de rånare som befann sig i butiken, till nio månaders fängelse för medhjälp till stöld. Han ska bland annat ha köpt kläderna den 26-årige mannen som sköts till döds av polisen bar vid tillfället för rånet. 22-åringen medger att han inhandlat kläderna men påstår att han trodde att syftet var att de skulle användas vid snöskottning.

Utpekad som rånare

Även om ett vittne pekat ut 22-åringen som den person som kastat ut fotanglar, spik för att förstöra däck, ur flyktbilen efter själva rånet väljer tingsrätten alltså att ogilla åtalspunkten grovt rån. Förhöret med vittnet som gjorde utpekandet utfördes enligt rätten alldeles för slarvigt för att kunna användas som tillförlitliga bevis.

Döms för vapenbrott

En 23-årig man som ingått i gruppen kring de misstänkta rånarna döms för flera brott, bland annat vapenbrott och olovlig körning. 23-åringen har nekat anklagelserna och han menar att vapnen, som fanns i hans farmors lägenhet, tillhör någon annan. Mannen är sedan tidigare dömd för olika brott och förekommer vid nio tillfällen i polisens belastningsregister. Två kvinnor som stod åtalade för medhjälp till rån frias av tingsrätten.

Aftonbladet har sökt åklagaren för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM