Ännu en okänd fånge i israeliskt fängelse

1 av 2 | Foto: AP
"Fånge X" satt inlåst i ett högriskfängelse utan fönster i Ayalon nära Tel Aviv
NYHETER

Han har suttit totalt isolerad i israeliskt fängelse i flera år – men ingen vet vem "Fånge X" är.

Fallet är det andra som avslöjas i Israel i år.

Nu anklagas landets inrikesminister för att ha ljugit.

"Fånge X" sitter inlåst i ett högriskfängelse utan fönster i Ayalon nära Tel Aviv, skriver nyhetsbyrån AFP. Inte ens vakterna i fängelset vet vem han är.

Den enda kontakt som mannen har med verkligheten utanför är en kort promenad på fängelsegården som omgärdas av en mur.

Den promenaden får han göra ensam.

Precis som den israelisk-australiensiske spionen Ben Zygier, som 2010 hängde sig i sin cell i samma fängelse, kameraövervakas "Fånge X" dygnet runt för att han inte ska ta livet av sig.

”Jag blev chockad”

Enligt Avigdor Lieberman, ordförande i Israels försvarsutskott, står "Fånge X" inför extremt allvarliga anklagelser. Samtidigt hävdar Lieberman att mannen behandlas på samma sätt som landets övriga fångar, skriver AFP. 

Advokaten Avigdor Feldman besökte Ben Zygier bara dagar innan han dog. Feldman säger att fallet med "Fånge X" är ännu värre eftersom det innehåller "allvarliga säkerhetsöverträdelser".

– Som israleisk medborgare blev jag chockad när jag läste detaljerna, säger han.

Ben Zygier sägs ha varit medlem i den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Nyheten om att han hållits hemligt fängslad innan han hängde sig i sin cell, chockade både Israel och Australien i februari i år.  

”Går inte redogöra offentligt”

Zygier kallades också för "Fånge X" innan den australiensiska pressen identifierade honom.

När skandalen briserade försökte de israeliska myndigheterna dölja hans existens och varför han satt fängslad.

Efteråt lovade landets inrikesminister Yitzhak Aharonovitch att det inte fanns fler okända fångar vid landets anstalter. Men det verkar som att han ljög.

Det menar i alla fall en medlem i det israeliska partiet Meretz, som anklagar Aharonovitch för att inte ha talat sanning inför parlamentet.

– Vissa saker går inte att redogöra offentligt utan att skada den nationella säkerheten, kontrar inrikesministern.

Dokument som tidningen Haaretz har publicerat visar att den andre "Fånge X" dömts utan att ha fått veta vad han anklagas för. Mannen hålls gömd och hans fall hanteras av den israeliska säkerhetspolisen och fängelsets underrättelsetjänst.